VOJNA PARADA

Srbija skriva četnike od Putina

02.10.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Srbija planira organizirati grandioznu vojnu paradu povodom 70. godina od oslobođenja Beograda na kojoj će počasni gost biti ruski predsjednik Vladimir Putin i sve bi bilo jednostavno da ne postoje četnici, Bruxelles i Ukrajina

Dakle, kako je Srbija rehabilitirala četnike, izjednačila ih s partizanima i proglasila antifašistima, odmah se pojavilo pitanje hoće li se na paradi koristiti simboli i ikonografija četničkog pokreta.

Srpski ministar obrane Bratislav Gašić odmah je reagirao i kazao za list Danas da zastave i drugi simboli koji će prevladavati tijekom vojne parade biti oni koji se odnose i pripadaju osloboditeljima Beograda u Drugom svjetskom ratu, a među njima nema mjesta za četnička obilježja i 'te priče'. Gašić je objasnio da četnici nisu sudjelovali u oslobođenju Beograda pa samim tim i nemaju što tražiti na proslavi.

Tako će ikonografija biti određena simbolima koji su karakteristični za borbu protiv fašizma, dakle komunističkim i socijalističkim, bez obzira na službenu srpsku politiku procesa rehabilitacije četničkog pokreta i izjednačavanja partizana i četnika, javlja B92. Ovakve parade u Rusiji se održavaju pod zvijezdom, srpom i čekićem i očito je da domaćini ne žele uvrijediti uglednog gosta iz Rusije.

Ironija je veća ako se zna da su glavni pobornici rehabilitacije četništva bili mnogi predstavnici aktualne srpske vlasti koja je izrasla iz Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, uključujući predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je tijekom rata devedesetih godina čak dobio orden četničkog vojvode. Sada ispada da se pred Putinom srame četništva.

Drugi problem je sam Putin. Poznati britanski novinar i poznavatelj prilika na Balkanu Tim Judah je upozorio Srbiju da bi mogli imati problema s Bruxellesom zbog organizacije vojne parade u čast predsjednika zemlje koja je upravo upotrijebila vojsku da razori Ukrajinu. U razgovoru za B92 naglasio je da obično ne organiziraju vojne parade ni za koga drugog. 'Pretpostavljam da neće biti vojne parade kada bude dolazio albanski predsjednik Edi Rama. Za Davida Camerona, ako bi došao, ne bi bilo vojne parade', kazao je Judah. Poručio je da će u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini Srbija morati odabrati stranu – Europska unija ili Rusija.