SLOVENCI ZABRINUTI

Džihadisti imaju stanove u kojim prespavaju na putu u Siriju?

01.10.2014 u 18:30

Bionic
Reading

Najveća slovenska oporbena stranka zatražila je u srijedu od vlade da se jasno opredijeli o pitanju slovenskih i europskih državljana koji se na strani terorističke Islamske države (IS) bore u Siriji te potencijalnim sigurnosnim rizicima za Sloveniju ustvrdivši da je njihova zemlja glavni koridor za ekstremne islamiste iz Europe

'Slovenija predstavlja glavni koridor na putu islamskih ekstremista iz Beča prema BiH i dalje prema Siriji', izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani Žan Mahnič, parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, dodavši da bi policija i sigurnosne službe regrutiranje Slovenaca za odlazak u Siriju te prijelaz stranih ekstremista, trebale spriječiti.

'Neslužbeno se govori da ekstremisti i njihove ćelije kod nas imaju zakupljene stanove u kojima islamisti prespavaju na putu prema Siriji', kazao je Mahnič, dodavši da se po nekim informacijama u Sloveniji obavlja i regrutacija boraca.

Dodao je da su 'obmanjujući' navodi slovenske policije koja je nakon otkrivanja nekoliko slovenskih državljana koji su boravili u Siriji pojasnila da ih ne može kazneno goniti jer sudjelovanje u stranim vojskama po sadašnjem zakonu nije kažnjivo.

Progon protiv njih je moguć i po sadašnjem kaznenom zakonu u njegovu dijelu koji se odnosi na terorizam, a i nedavna rezolucija UN-a govori o obvezi država članica da sprječavaju regrutiranje 'stranih boraca' u Siriji, rekao je Mahnič.

Slovenska demokratska stranka (SDS) ponovo je u vezi s tim prosvjedovala kod premijera Mire Cerara što o aktualnom pitanju islamskog terorizma i novačenju boraca za Siriju ne raspravlja nadležni odbor za kontrolu tajnih i sigurnosnih službi.

Cerar je izjavio da taj odbor ne može biti formiran dok SDS inzistira da član tog osjetljivog povjerenstva bude bivši premijer Janez Janša koji je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcijske afere Patria.