MILANOVIĆ U AMERICI

'Dođite u Hrvatsku jer ima Vladu koja zna što hoće'

01.10.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem sastalo se u utorak u San Franciscu s čelnim čovjekom tvrtke Oracle, Markom Hurdom, a ministar obrazovanja Vedran Mornar rekao je nakon sastanka da želi u 'hrvatsko obrazovanje uključiti informatičke divove' poput te tvrtke

Milanović se nalazi na višednevnoj turneji po SAD-u, od 28. rujna do 4. listopada, tijekom koje su predviđeni njegovi susreti s čelnicima pet vodećih američkih informatičko-tehnoloških tvrti - Microsofta, IBM-a, Hewlett Packarda, Cisca i Oraclea. Hrvatski premijer je rekao da je 'glavni smisao američke turneje upoznati čelnike tih tvrtki s prednostima Hrvatske', a to su 'blizina srca Europe, dosta obrazovano stanovništvo, sjajna infrastruktura i vlada koja zna što hoće'.

Među ostalima u izaslanstvu koje putuje s premijerom nalaze se i ministar obrazovanja Mornar i zdravstva Siniša Varga. Kako je rekao Mornar, ovo su tvrtke koje u svom prihodu nadmašuju hrvatski bruto društveni proizvod i stupiti u kontakt sa takvim tvrtkama je svakako velik uspjeh za Hrvatsku.

'Ono što sam ja kao ministar obrazovanja prvenstveno htio je uključiti informatičke divove u obrazovanje Hrvatske, napraviti sustav gdje će se naša djeca, a kasnije i studenti educirati na njihovim tehnologijama i kao takvi povećati zapošljivost u Hrvatskoj. Mislim da bismo mi ako se promijenimo, ako promijenimo način razmišljanja, ako počnemo investirati u obrazovanje i ako počnemo koristiti ove tehnologije, doista mogli napraviti veliku stvar', rekao je Mornar.

Varga pak kaže kako je izaslanstvo ovdje stiglo prvenstveno kako bi prezentirali Hrvatsku kao zemlju koja može biti dobar partner velikim korporacijama i to za ona tržišta koja su njima od interesa, a to su prvenstveno Europa, Afrika, Bliski istok i Azija.


'Imamo veliku šansu i neki okvirni sporazumi su već ponuđeni koji će dati šansu i za zapošljavanje u RH, a isto tako da se iskoristi i hrvatska pamet da se može napraviti izvozni proizvod', rekao je.

'Prvenstveno se radi o tome da se nešto da da bi se nešto dobilo. Traže se određeni ustupci i po pitanju lokacija i po pitanju zapošljavanja što su standardi u svijetu po pitanju investicija i sa potpisom takvih okvirnih sporazuma se otvaraju široka vrata za visoku tehnologiju koja nam je danas nedostupna i da možemo razvijati proizvode koji se mogu globalno prodavati', rekao je Varga.

Izaslanstvo sutra završava posjet Kaliforniji razgovorom s čelnicom Hewlett Packarda, Meg Whittman.