STIGAO IZ LIBERIJE

U SAD-u otkriven prvi pacijent zaražen ebolom

01.10.2014 u 07:34

Bionic
Reading

Muškarac koji je nedavno doputovao iz Liberije u Teksas prva je osoba kojoj je dijagnosticirana ebola u SAD-u i prvi slučaj uopće izvan Afrike, objavile su u utorak američke zdravstvene vlasti

Pacijent je zatražio liječničku pomoć šest dana nakon što je 20. rujna doputovao u Teksas, izjavio je novinarima dr. Thomas Frieden, ravnatelj američkog Centra za nadzor i prevenciju zaraze (CDC). Dva dana kasnije, pacijent je smješten u izolaciju u Prezbiterijanskoj bolnici u Dallasu.

Američke vlasti ispituju i mogućnost da je netko zaražen virusom ebole neopažen ušao u SAD. Frieden i drugi predstavnici zdravstvenih vlasti u utorak su ustvrdili da se poduzimaju svi potrebni koraci kako se virus ne bi raširio u Americi.

"Naravno da je moguće da netko tko je bio u kontaktu s tom osobom, idućih tjedana oboli od ebole", izjavio je Frieden na tiskovnoj konferenciji. "Ne sumnjam da ćemo to spriječiti u začetku", dodao je.

Prema njegovim riječima, nekolicina osoba, uglavnom članova obitelji, bila je u dodiru sa zaraženim muškarcem nakon što se razbolio, a zdravstvene vlasti prate sve te pojedince. Zaposlenici hitne pomoći koji su prevezli pacijenta u bolnicu stavljeni su u karantenu, objavile su gradske vlasti Dallasa.

Prema Friedenovim riječima, ne postoji opasnost za osobe koji su s oboljelim putovale u zrakoplovu, jer on za vrijeme leta još nije imao simptome bolesti. Na pitanje je li pacijent američki državljanin, Frieden nije izravno odgovorio, nego je rekao da je stigao u posjet obitelji u Americi.

Najmanje 3.091 ljudi umrlo je od ebole u najtežoj poznatoj epidemiji ove bolesti u zapadnoafričkim zemljama Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji. Dijagnosticirano je više od 6.500 slučajeva bolesti, a CDC upozorava da bi broj zaraženih početkom iduće godine mogao porasti na više od 1,4 milijuna, ako se ne poduzme akcija protiv bolesti na svjetskoj razini.

U američkim je bolnicama liječeno troje zaposlenika humanitarnih organizacija kod kojih je bolest ustanovljena u Africi i oni su u međuvremenu otpušteni iz bolnice. Još jedna osoba na liječenju je u Atlanti, a jedna je na promatranju u Nacionalnom zdravstvenom institutu zbog sumnje da je došla u dodir s virusom.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je informiran o slučaju pacijenta u Teksasu, objavila je Bijela kuća.