'NAS I RUSA...'

Putin dolazi na vojnu paradu u Beograd

30.09.2014 u 13:22

Bionic
Reading

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin posjetit će Srbiju 16. listopada, potvrdio je u utorak u Beogradu ruski veleposlanik Aleksandar Čepurin u razgovoru sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem

Čepurin je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem rekao da Putin dolazi u radni posjet tijekom kojeg će sudjelovati u obilježavanju 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. 'Predsjednik Putin nazočit će i vojnoj paradi, onakvoj kakvu nismo imali više od 40 godina jer mislim da datum i povod, naša borba protiv fašizma na koju su građani Srbije ponosi, to zaslužuju', rekao je novinarima srbijanski premijer.

Putin će se, kako je najavljeno, odvojeno sastati s predsjednikom i premijerom Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a potom će biti organiziran zajednički ručak s članovima vlada dviju država. Tema razgovora bit će prijateljski odnosi Srbije i Rusije za koje srbijanska strana, po Vučićevim riječima, drži da 'mogu biti još bolji i uspješniji'. 'Potpuno sam uvjeren da mnogo toga zajedničkog možemo napraviti u budućnosti u interesu Srbije i Ruske Federacije', poručio je Vučić.

Ruski veleposlanik istaknuo je da se prijateljstvo dviju država temelji 'na širokom konsenzusu naroda, na tradiciji, mentalitetu i zajedničkoj vjeri', a njegovo je stajalište i da 'političko razumijevanje' može i treba osigurati i gospodarski razvoj.

I Kremlj je danas službeno priopćio da će Putin na poziv svog srbijanskog kolege posjetiti Beograd 16. listopada i nazočiti manifestacijama u povodu obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda najavivši da je tijekom razgovora Putina s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem planirano razmatranje ključnih bilateralnih pitanja, posebice iz područja gospodarstva i trgovine, prenijeli su beogradski mediji.

Putinov posjet Srbiji nedavno je u srbijanskoj javnosti potaknuo raspravu veleposlanika SAD-a i Rusije Michaela Kirbyja i Aleksandra Čepurina. Kirby je, komentirajući sredinom rujna za 'Večernje novosti' razloge najavljenog dolaska ruskog šefa države, kazao da, ako je to zbog godišnjice oslobođenja, treba imati u vidu da je Beograd 'oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao dio Crvene armije'.

"Možete imati dobre odnose i s Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stajalište o posjetima kineskih i ruskih dužnosnika se razlikuje. Kinezi skoro nisu nikog napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu", kazao je Kirby odgovarajući na pitanje o tome kako SAD gledaju na najavljene posjete Srbiji Putina u listopadu, a kineskog premijera u prosincu.

Uzvraćajući američkom kolegi, ruski veleposlanik Aleksandar Čepurin ga je u intervjuu 'Politici' optužio da ne poznaje povijest i da je nekadašnji SSSR imao 15 republika, među kojima je bila i Ukrajina, a Kirbyevu opasku o napadima prokomentirao riječima: 'Kinezi, veli, nisu nikoga napadali, dok su Rusi napadali. Šta je imao u vidu? Veleposlanik to ne precizira. Možda napade na Irak ili Libiju? Možda je imao u vidu užasna bombardiranja Beograda i drugih srpskih gradova', upitao je Čepurin.

Profesor Fakulteta političkih znanosti, politički analitičar i nekadašnji srbijanski veleposlanik u Parizu Predrag Simić pitanje američkog veleposlanika o tome zašto Vladimir Putin dolazi u Beograd ocijenio je kao 'upozorenje vlastima da se ne zbližavaju previše s Rusijom'.

'Eventualni dolazak Putina, kao i raniji dolazak predsjednika Donjeg doma Dume Sergeja Nariškina i šefa diplomacije Sergeja Lavrova u vrijeme eskalacije ruske krize je prst u oko SAD i Zapadu koji na to neće gledati blagonaklono', ocijenio je Simić, kazavši da se posljedice već osjećaju zbog problematiziranja gradnje plinovoda Južni tok, od kojeg Srbija očekuje veliku gospodarsku korist i stabilnu opskrbu plinom.