SVE ZBOG RECESIJE

BBC: I najtrezvenijem Hrvatu dođe da trgne čašicu rakije

30.09.2014 u 13:41

Bionic
Reading

BBC piše o bremenitoj prvoj hrvatskoj godini u Europskoj uniji navodeći da je vatromet i šampanjac s proslave ulaska brzo zamijenila surova stvarnost

Zemlja je zapela u beskrajnoj recesiji koja u iskušenje dovodi i najtrezvenije Hrvate da posegnu za čašicom rakije. Sada je sasvim jasno da će Hrvatska u recesiji teturati i u 2015. godini, šestom zaredom. BBC navodi da se pokazalo kako put izlaska iz recesije nije lak zadatak. Posljednjih mjeseci sve se glasnije govori o mogućnosti da Bruxelles i MMF priskoče u pomoć, ali preduvjet su veliki rezovi u javnoj potrošnji i poticaji za zapošljavanje u novim djelatnostima. BBC navodi da je teško očekivati da će se vlada u godini uoči izbora odlučiti na takav potez jer bi se radilo o političkom samoubojstvu.
Hrvatska bezuspješno pokušava otvoriti nove biznise, ali unatoč dostupnosti europskog novca za srednje i malo poduzetništvo, ne ide im dobro.

Ivo Friganović, viši direktor u HAMAG-BICRO, Vladinoj agenciji koja potiče razvoj novih biznisa fokusirajući se na znanost i tehnologiju, za BBC je izjavio da je upozoravao i prije ulaska u EU da je Hrvatska 'nepismena u poslovnom smislu'. Razočaran je što se malo toga promijenilo. Posebno mu smeta to što je zemlja iskoristila malo prednosti koje pruža EU kako bi potaknula nove biznise.
'Još uvijek smo u procesu pripreme dokumentacije koja će nam omogućiti korištenje strukturnih fondova Europske komisije. Govorimo o milijardama eura koje će pomoći razvoju malih i srednjih poduzeća', kazao je.

Naposljetku, objašnjava BBC, ni očekivanja od ulaska u EU nisu bila velika. Ekonomska kriza koja je 2008. poharala Europu i najoptimističnije zagovornike članstva razuvjerila je da će EU biti lijek za sve ekonomske probleme u zemlji. 'Nismo se dovoljno spremili da budemo ekonomski konkurentni za europsko tržište', kazao je Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova.
I najzagriženijima zagovornicima članstva entuzijazam je splasnuo.

Nataša Owens, predsjednica lokalnog ogranka Europskog pokreta kaže da je nekim ljudima teško premostiti razliku između ideala i stvarnosti. 'Mnogi ljudi imali su pogrešnu predodžbu i očekivanja. Oni su vidjeli EU kao veliku banku koja će nam pomoći bez da sami išta radimo', kazala je Owens. Predsjednica Europskog pokreta vjeruje da će dugoročno članstvo u Uniji ipak biti korisno.

S druge strane, za neke je već sada članstvo jednostavan užitak. U istarskom gradiću Vodnjanu irski arhitekt Paul O'Grady ponosan je na maslinovo ulje svoga punca Silvana Puhara. Prodaja na malo odlično ide, ali i prodaja većih količina postala je odjednom mnogo lakša.

'Ne moramo više popunjavati velik broj obrazaca, sada je sve jednostavnije', kazao je O'Grady za BBC. Njihova tvrtka jedna je od brojnih koje se bave proizvodnjom maslinova ulja u Istri i koja nastoji postići širu prepoznatljivost svojih proizvoda van granica Hrvatske. Za sada se čini da im hrvatsko članstvo u EU-u ide u prilog. No čak i u Istri mnogi su još uvijek rezervirani prema Uniji.
O'Grady smatra da bi i Bruxelles trebao preuzeti dio odgovornosti za vođenje hrvatskih poduzetnika kroz proces. Razdoblje prilagodbe bilo je očekivano – posebno ako se uzme u obzir nedavna burna hrvatska prošlost, smatra BBC. Ali da bi postala uspješna članica EU-a, Hrvatska će trebati pomoć izvana čak i ako je ne budu spašavali od bankrota, zaključili su.