UZ DODATNA POJAŠNJENJA

Mimica prolazi ispit u Europskom parlamentu

10.10.2014 u 09:30

Bionic
Reading

Neven Mimica, hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije, ostavio je dobar dojam na članove Odbora za razvoj Europskog parlamenta koji su u ponedjeljak više od tri sata provjeravali njegove kapacitete za upravljanje resorom međunarodne suradnje i razvoja. Na naknadnom sastanku koordinatora političkih skupina, gdje se u ime Europske pučke stranke našao i Davor Ivo Stier (HDZ), Mimica je od svih dobio zeleno svjetlo, a u pismu šefovima političkih grupa EP-a od njega će se zatražiti još poneko pismeno objašnjenje

Borba protiv siromaštva, za održivost i zaštitu ljudskih prava; pokretanje pregovora o novim razvojnim ciljevima za razdoblje nakon 2015. godine te usklađeno djelovanje i suradnja s dosadašnjim i novim donatorima bit će tri prioriteta Nevena Mimice ako bude potvrđen za povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj. Najavio je to Mimica na početku saslušanja koje je trajalo od 18.30 do 21.45 sati.

Pitanje o ciljevima u okviru pregovora o novom globalnom razvojnom okviru nakon 2015. Mimici je na hrvatskom jeziku u dobro popunjenoj dvorani Europskog parlamenta u Bruxellesu postavio Davor Ivo Stier, koordinator pučana u Odboru za razvoj za područje međunarodne suradnje i razvoja. Nakon što je izrazio zadovoljstvo zbog 'krasne prigode' da govori na materinjem jeziku, Mimica je ustvrdio da je počela završna faza priprema određivanja održivih razvojnih ciljeva, pri čemu Europska komisija i države članica značajno sudjeluju u tom procesu.

'Moj osobni stav po pitanju ciljeva održivog razvoja jest taj da treba raditi na smanjivanju, koncentriranju ciljeva da ne bismo imali nefokusirani pristup određivanju ovako važnog okvira kao što je održivi razvoj', rekao je Mimica izražavajući nadu da će se pristup konkretnim i malobrojnim ciljevima odrediti do kraja godine.

Odgovarajući na pitanje kako spriječiti zloupotrebu sredstava, Mimica je rekao da valja spriječiti nastanak ovisnosti pojedinih država o sredstvima pomoći i unaprijediti razvojno partnerstvo između donatora i korisnika pomoći.

'Doista želimo prekinuti neobičnu vezu između davatelja i primatelja pomoći, želimo biti partner za razvoj zemljama korisnicama pomoći. Potrebno je bolje praćenje načina korištenja isplaćenih sredstava', naveo je Mimica dodajući da će raditi i na povećanju učinkovitosti sredstava. 'Nećemo samo raditi na brojkama, količini, nego na osiguranju kvalitete i učinkovitosti suradnje s našim partnerima. U tom kontekstu, jamčim da će prvi prioritet biti praćenje korištenja sredstava', kazao je Mimica.

Među 45 pitanja postavljenih Mimici bilo je i ono hoće li biti politički jak i dosljedan europski povjerenik, spreman boriti se među raznoraznim koordinacijskim strukturama u Komisiji.

'Moj je cilj biti povjerenik političar, ne netko tko će samo prihvatiti nešto što je definirao netko drugi', rekao je Mimica dodajući da podržava rasprave u sklopu Kolegija povjerenika i predstojećih projektnih timova u Komisiji. Jedno od najboljih iskustava kao povjerenika za zaštitu potrošača bila mu je suradnja sa 12 ostalih povjerenika, kada je u vrlo ranoj fazi definiranja politika morao raditi na uključivanju zaštite potrošača. To je iskustvo koje će mu, najavio je, služiti kao podloga za uključivanje razvojne politike u koordiniranim projektima.

Govoreći o imigracijskoj politici, naglasio je da pravi razvojni okvir tu može biti iznimno koristan jačajući kapacitete država za osiguranje povratka emigranata. Naveo je da mu nije cilj graditi zidove u Europi, nego 'rušiti granice između afričkih zemalja koje ih sprečavaju da grade svoje gospodarstvo i unaprijede socijalne i gospodarske uvjete koji sada uzrokuju iseljavanje'.

Mimici su u više navrata postavljene varijacije istog pitanja - kako osigurati da pomoć stiže u prave ruke i koristi se na dogovoreni način te kako spriječiti pranje novca i bezočnu eksploataciju prirodnih resursa i radne snage u Africi. Odgovarajući na posljednje takvo pitanje, Mimica se referirao na Hrvatsku.

'Hrvatska je prošla proces izgradnje vladavine prava, demokratskog društva, borbe protiv korupcije i učinkovitijeg pravosuđa za vrijeme pristupnih pregovora. Prava ljepota proširenja je u reformi i u tom kontekstu možemo to iskustvo proširenja iskoristiti i na zemlje u razvoju, kad govorimo o svim navedenim borbama', rekao je Mimica.

'Odličan početak zajedničkog posla'

Po okončanju saslušanja, Mimica se obratio novinarima rekavši da mu je glavni dojam da se radi o politici međunarodne suradnje i razvoja koja je zajednička Odboru za razvoj EP-a i Europskoj komisiji.

'Čini mi se da je to odlična podloga, odličan početak zajedničkog velikog posla koji stoji pred svima nama, pogotovo kad se uzme u obzir koliko su velika dva temeljna procesa koja će se odvijati idućih godina: utvrđivanja novih razvojnih ciljeva i novog okvira za suradnju sa zemljama Afrike, Pacifika i Kariba', rekao je Mimica.