TROSATNO ISPITIVANJE

Mimicu će na razgovoru za posao 'rešetati' i Stier

29.09.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Neven Mimica, hrvatski kandidat za Europsku komisiju kojemu je izabrani predsjednik EK Jean-Claude Juncker dodijelio resor međunarodne suradnje i razvoja, bit će saslušan večeras u Bruxellesu pred Odborom za razvoj Europskog parlamenta. Ispitivanje će trajati tri sata, od 18.30 do 21.30 sati, a prvo i posljednje, 45. pitanje Mimici će postaviti HDZ-ovac Davor Ivo Stier, član Europske pučke stranke. Pitanja se drže u strogoj tajnosti

Nakon saslušanja povjerenika, koji traju od danas do nedjelje, odbori će se povući i izraditi procjenu kandidata te je poslati predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu. Ukoliko odbori budu tražili dodatne informacije kako bi ocijenili pojedinog kandidata, Schulz će u njihovo ime o tome obavijestiti Junckera.

Predsjednici odbora sastat će se na izvanrednoj sjednici 7. listopada kako bi ocijenili ishode saslušanja, a na konferenciji predsjednika 9. listopada očekuje se proglašavanje završetka saslušanja i dovršetak ocjene kandidata. Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 22. listopada EP će glasovati o tome odobrava li ili ne čitavu Komisiju. Ako se sastav Komisije odobri, ona će započeti s radom 1. studenog.

Mimica nadahnut iskustvom Hrvatske

Uoči usmenog ispitivanja, Mimica je sukladno proceduri dostavio pisane odgovore na pet pitanja. Opisujući osobne kvalifikacije i relevantna iskustva, Mimica je ustvrdio da je gotovo tri desetljeća aktivan u politici, stvaranju javnih politika i upravljanju.

'Izgradnja uzajamno korisnih odnosa sa susjednim zemljama i trećim zemljama u okviru vanjske, trgovinske i gospodarske politike bila je oduvijek temelj mog profesionalnog i političkog djelovanja', naveo je Mimica, podsjećajući da je bio glavni pregovarač za pristupanje Hrvatske Svjetskoj trgovinskoj organizaciji te aktivno sudjelovao u integraciji Hrvatske u članstvo EU od početka do kraja tog procesa.

'Oduševljeno sam podržavao pristupni proces jer je njime Hrvatskoj ponuđena jedinstvena prilika za sveobuhvatno poboljšanje – modernizacijom gospodarskog, društvenog, institucionalnog i zakonodavnog ustroja te promjenom u načinu razmišljanja. To jedinstveno iskustvo poslužilo bi kao nadahnuće za moj rad kao povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj.

Nesretan slučaj Rumiane Jeleve

U prošlosti su neka saslušanja dovela do povlačenja pojedinih kandidata ili do promjene njihovih portfelja. Tako je 2010. upravo pred Odborom za razvoj EK-a u mandatu predsjednika Josea Manuela Barrosa 'pala' Rumiana Jeleva, tadašnja bugarska kandidatkinja za povjerenicu za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krizne situacije. Za vrijeme saslušanja, nije zadovoljavajuće odgovorila na pitanja o optužbama vezanim uz sukob interesa i osobne financijske interese – njemački Die Welte objavio je da je njezin suprug povezan s ruskom mafijom – niti je uvjerila članove Odbora da je dovoljno upoznata s resornim područjima. Nisu joj pomogli ni obrambeni i naizgled arogantni stav, kao ni slabo poznavanje jezika. Pod pritiskom, naposljetku se sama odrekla kandidature, otvarajući put hvaljenoj povjerenici Kristalini Georgievoj, koju je izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sad odabrao za svoju potpredsjedicu za proračun i ljudske resurse.

Ako se potvrdi moja kandidatura za povjerenika, nastojat ću pomagati partnerskim zemljama u njihovim naporima pri izgradnji otpornih društava i gospodarstava u okviru kojih su stanovništvu osigurani mir, gospodarsko blagostanje i društvena sigurnost uz puno poštovanje njihovih temeljnih prava: neka transformacijska obilježja tog poduhvata nalikuju na proces europske integracije u kojem sam sudjelovao u Hrvatskoj', naveo je Mimica.

Podsjetio je i da je na radio kao gospodarski savjetnik i ministar savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Egiptu, a zahvaljujući tom iskustvu produbio se njegov interes za treće zemlje, posebice Afriku, te je stekao bolji uvid u njihovu kulturu.


U kojem smislu Mimica smatra da bi bio odgovoran Parlamentu za svoje radnje i na što se pritom spreman obvezati u pogledu veće transparentnosti, bolje suradnje i učinkovitog daljnjeg postupanja?

'Kako bi se postigla usklađenost politika, izbjegla preklapanja i ojačala učinkovitost pomoći, nužan je jasan dogovor o prioritetima i oblicima rada, kao i svakodnevna suradnja i savjetovanje. Krize u trećim zemljama, poput krize uzrokovane ebolom, zahtijevaju koordiniran i neposredan zajednički odgovor, no ujedno služe kao podsjetnik na potrebu za integriranim i koordiniranim srednjoročnim i dugoročnim politikama', odgovorio je, između ostalog, Mimica, dodajući da će preuzeti punu političku odgovornost za svoje aktivnosti i aktivnosti svojih službi kako bi Parlamentu omogućio da učinkovito obavlja demokratski nadzor.

Hrvatski kandidat za Europsku komisiju naveo je i da bi EU trebao težiti preuzimanju vodeće uloge u globalnom razvojnom okviru nakon 2015. U tom smislu, ukoliko se potvrdi njegova kandidatura za povjerenika, zalagat će se za 'ambiciozna i univerzalna rješenja kojima se potiču promjene', pri čemu 'ambiciozna rješenja podrazumijevaju još učinkovitiju borbu protiv siromaštva u okviru sveobuhvatnijeg programa koji obuhvaća društvene, gospodarske i ekološke aspekte'.