'NAJBOGATIJA YU-REPUBLIKA'

Što sve CIA zna o Hrvatskoj

29.09.2014 u 07:37

Bionic
Reading

CIA je na svojim službenim stranicama ovoga ljeta obnovila informacije koje ima o Hrvatskoj, između ostaloga dodajući u fotogaleriju nekoliko slika Dubrovnika kao najpoznatijeg mjesta u državi

Dok se hrvatska tajna služba SOA od javnosti krije te je nedavno objavila prvi službeni dokument otkako postoji, i to ne u digitalnom, nego papirnatom obliku, najpoznatija svjetska špijunska agencija – Central Intelligence Agency – uspijeva očito malo pametnije balansirati svoje javno lice i tajne aktivnosti. CIA ima i službenu stranicu na internetu te nudi i 'The World Factbook', odnosno online leksikon svih država svijeta i njihovih osnovnih karakteristika. Riječ je, naravno, tek o osnovnim informacijama o pojedinoj državi koje se ne razlikuju mnogo od onoga što se može naći na Wikipediji, no uvijek vrijedi obratiti pažnju na ono što CIA objavljuje.

Hrvatska je, naravno, također dio CIA-ine The World Factbook, a ljetos su i obnovljene informacije o Lijepoj Našoj. One su podijeljene u nekoliko kategorija, kao što su ekonomija, energije, ljudi i društvo, vlada, komunikacije, transport i vojska, iz čega se može i jasno vidjeti što to CIA-u zanima.

'Iako je Hrvatska proglasila svoju neovisnost od Jugoslavije 1991., bilo je potrebno još četiri godine sporadičnih, no često vrlo gorkih borbi s okupirajućom srpskom vojskom da ih se makne s hrvatskog teritorija, zajedno s većinom etničkih Srba Hrvatske', piše CIA o Domovinskom ratu u svom The World Factbook. Hrvatska je opisana kao 'jedna od najbogatijih republika bivše Jugoslavije' koja je 'doživjela brzo usporavanje ekonomije 2008. te se još uvijek od toga treba oporaviti'. Čak i CIA ističe da u Hrvatskoj vlada 'problematična investicijska klima' dok se pokušaji vlade da 'privatizira stratešku imovinu' pokazuju 'djelomično uspješnim'.

CIA navodi da Hrvatska ima sporove oko granice i sa Slovenijom i s Bosnom i Hercegovinom, a, zanimljivo, ne spominju se granični prijepori sa Srbijom. No zato se itekako ističe da je Hrvatska dio balkanske rute za švercanje droge, naročito heroina koji se transportira iz Jugozapadne Azije u Europu, ali je Hrvatska i 'tranzitna točka za morske pošiljke južnoameričkog kokaina za Zapadnu Europu'.

U svakom slučaju, vrijedi pogledati što to CIA zna o Hrvatskoj, odnosno što je spremna javno objaviti. Sve to možete saznati na ovom linku