SIRIJSKA AL KAIDA PRIJETI

'Premjestit ćemo borbu u domove zapadnih sila'

29.09.2014 u 07:34

Bionic
Reading

Čelnik Fronte al-Nosre zaprijetio je u nedjelju, u svom prvom govoru od početka zračnih udara koalicije u Siriji na njegovu skupinu i Islamsku državu (IS), premještanjem bitke na Zapad

Zračni napadi su bili usmjereni na četiri rafinerije i na centra zapovjedništva Islamske države sjeverno od Rake, navelo je američko zapovjedništvo na Bliskom istoku (Centcom).

Koalicija, čiji su napadi već bili usmjereni na 12 naftnih postrojenja ekstremističke skupine posljednjih dana na istoku Sirije, pokušava onesposobiti naftno financiranje džihadista.

Pozivom Americi i Europi da se suprostave svojim vladama i prijeteći da će premjestiti borbu u njihove domove, šef al-Nosre, sirijskog ogranka al Kaide, u nedjelju je upozorio Zapad: "Vaši čelnici neće biti jedini koji će platiti cijenu ovog rata, i vi ćete ju skupo platiti".

Abu Mohamad al Džulani to je izrekao na audio snimci objavljenoj na internetu dan nakon prijetnji njegovog glasnogovornika: "Što ste dobili od rata protiv muslimana i džihadista osim tragedija i boli koje su se srušile na vaše zemlje i vašu djecu", rekao je aludirajući na smrt vojnika u Iraku i Afganistanu i civila u atentatima 11. rujna.

Sjedinjene Države su na čelu koalicije arapskih i zapadnih zemalja 8. kolovoza pokrenule kampanju zračnih udara protiv IS-a u Iraku, koju su proširile na Siriju i položaje al-Nosre.