'ZELENA DIPLOMACIJA'

Pet zemalja EU-a za diplomatsku klimatsku ofenzivu

10.09.2009 u 21:56

Bionic
Reading

Velika Britanija, Francuska, Danska, Švedska i Finska suglasile su se u četvrtak da intenziviraju 'zelenu diplomaciju' kako bi se na konferenciji u Kopenhagenu u prosincu prihvatio ambiciozan globalni klimatski sporazum

Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moller rekao je da je Europska unija pokazala vodstvo obvezavši se na 20-postotno smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2020. godine, odnosno na 30-postotno smanjenje ako i druge zemlje prihvate slične obveze.

'Vrijeme je pokažemo isto takvo vodstvo i da osiguramo ambiciozan financijski paket za najsiromašnije zemlje kako bi se one prilagodile izazovima koje pred njih postavljaju klimatske promjene', rekao je Moller na tiskovnoj konferenciji.

'Danas smo se suglasili da surađujemo kako bismo osigurali ambiciozan sporazum u Kopenhagenu', rekao je Moller nakon sastanka s kolegama iz Velike Britanije, Francuske, Švedske i Finske.

Manje od stotinu dana uoči početka konferencije koja se od 7. do 18. prosinca održava u Kopenhagenu, Moller je rekao da treba hitno djelovati kako bi se iskoristio pravi trenutak za postizanje globalnog klimatskog sporazuma.

Glavna točka prijepora za postizanje novog sporazuma između bogatih i siromašnih zemalja je pitanje fondova iz kojih bi se financirale mjere za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.