AL-QA'IDA PRIJETI ODMAZDOM

U američkim udarima u Siriji poginulo sedam civila

28.09.2014 u 17:45

Bionic
Reading

U američkim zračnim udarima na sjeverozapadu Sirije poginulo je najmanje sedam civila, objavila je organizacija Human Rights Watch (HRW), izrazivši žaljenje i pozvavši na pokretanje istrage o mogućem kršenju ratnog prava

Nakon informacija o civilnim gubicima u zračnim udarima međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u Siriji na položaje džihadista Islamske države (IS), glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, rekao je u četvrtak da američka vojska "ne raspolaže vjerodostojnim informacijama iz operativnih izvora" o pogibiji civila.

No HRW, nevladina organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, prenijela je iskaz koji je Skypom dalo troje stanovnika sirijskog sela Kafr Deriana u pokrajini Idlibu da su barem dvojica muškaraca, dvije žene i petero djece poginuli u raketiranju u utorak ujutro.

HRW ipak napominje, pozivajući se na "nepotvrđene informacije", da su dvojica muškaraca možda bili borci Fronte al Nusre, proistekle iz al Kaide u Siriji. HRW dodaje da ne može provjeriti te informacije.

No ta udruga smatra da videosnimke zračnih udara potvrđuju da su civili poginuli od američkih krstarećih raketa Tomahawk.

"SAD i njegovi saveznici u Siriji moraju poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi spriječili stradavanje civila", upozorio je u pisanoj izjavi zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok Nadim Houry.

"Američka vlada mora provesti istragu o mogućim nezakonitim udarima u kojima su navodno ubijeni civili, iznijeti zaključke u javnost i obvezati se da će reagirati u slučaju da se utvrde propusti", dodaje HRW.

Fronta al Nusra, sirijski ogranak Al-Qa'ide, najavila je protuudar diljem svijeta na zemlje protudžihadističke međunarodne koalicije pod vodstvom Washingtona koja povećava broj svojih zračnih udara u Iraku i Siriji.