PORUKA IZ BRUXELLESA

Rehn: Smirite se i uživajte u Božiću

19.12.2008 u 13:52

Bionic
Reading

Francusko predsjedništvo izrazilo je žaljenje što Hrvatska nije mogla postići veći napredak u pregovorima, koji bi odrazio napredak koji je postigla, zbog toga što Slovenija nije dala pristanak na otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja

BRUXELLES - "Unatoč postignutom napretku, ne krijem da nismo išli toliko daleko koliko smo željeli u pregovorima i što dnevni red ove Međuvladine pristupne konferencije ne odražava u potpunosti veliki napredak koji je Hrvatska ostvarila u svojim pripremama za pristup. Doista za deset poglavlja uklonjene su sve poteškoće, uz jednu rezervu koja je povezana s graničnim sporom između Hrvatske i Slovenije. To je dobro poznati problem i on mora biti riješen tako da se ne miješa s pristupnim pregovorima koji su u tijeku", izjavio je francuski ministar za europske poslove Bruno Le Maire, nakon završetka pristupne konferencije na kojoj je Hrvatska zbog slovenske blokade umjesto devet poglavlja otvorila samo jedno, a umjesto pet zatvorila samo tri.

Hrvatska je otvorila pregovore u poglavlju Javne nabave, a zatvorila u poglavljima Pravo intelektualnog vlasništva, Informacijsko društvo i mediji i Ekonomska i monetarna politika.

"Francusko predsjedništvo je predložilo rješenje za ovaj problem, koje nažalost nije prihvatila Slovenija, ali to rješenje ostaje na stolu i nadam se da će u bliskoj budućnosti doći do rješenja. Uvjereni smo da su sve zemlje članice EU-a svjesne koliki je u ovom pitanju ulog za Hrvatsku, ali i za vjerodostojnost europske perspektive za zemlje regije", rekao je Le Maire.

Isto mišljenje dijeli i povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn

"Želim odmah reći da ovaj broj poglavlja ne odražava razinu napretka u pregovorima s Hrvatskom, ni napore koje je Hrvaska uložila da bi ispunila kriterije tijekom posljednjih mjeseci. Znatan broj poglavlja je tehnički spreman, ali to se nije moglo odraziti na pristupnoj konferenciji iz razloga koji dobro poznajete", rekao je Rehn.

Rehn i Le Maire su, potaknuti pitanjima slovenskih i hrvatskih novinara, izjavili da ne žele ulaziti u "igru međusobnog optuživanja", jer to ne vodi nikamo.

"Osjećam da temperatura raste čak i ovoj prostoriji. Ne bih htio ulaziti u igru međusobnog optuživanja, mislim da to nije korisno i pozivam sve da se izbjegnu međusobno optuživanje i da se okrenu prema budućim rješenjima u pravom europskom duhu. Vjerujem da Hrvatska izražava pravi europski duh, koji traži pomirenje i pregovore za rješavanje problema", rekao je povjerenik Rehn, dodajući da se treba smiriti i uživati u predstojećim Božićnim blagdanima.

Upitan je li ijedna druga članica, osim Slovenije, vidjela sporne dokumente u hrvatskim pregovoračkim stajalištima, Rehn je rekao da "ne želi ulaziti u to pitanje, jer nije od pomoći ulaziti duboko u igru međusobnog optuživanja jer bi to vjerojatno bilo krivo shvaćano, kao i obično na zapadnom Balkanu". "Radije bih se skoncentrirao na Božićne blagdane", rekao je.

Upitan koliko je realan i provediv plan Europske komisije za dovršetak pregovora s Hrvatskom do kraja sljedeće godine s obzirom na trenutačnu situaciju, povjerenik Rehn je rekao da je on u "potpunosti provediv".

"Indikativni vremenski raspored je realan i ovisi o tome hoće li Hrvatska biti spremna za provedbu reformi, posebice u pravosuđu, borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije i restrukturiranju brodogradnje. To jest teška zadaća, ali u potpunosti izvediva, ako Hrvatska ispuni svoj dio posla", rekao je Rehn.

Rehn je uputio poruku "hrvatskim građanima i narodu". "Čak i ako bude kašnjenja u nekim područjima u formalnim pregovorima, molimo da se odlučno nastave reforme, jer kada se one provedu, onda se može vrlo brzo završiti formalni dio posla. Komisija želi ohrabriti Hrvatsku da nastavi s reformama kako bi ispunila mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja i tako napravi napredak u pregovorima".

I hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je istaknuo da je plan u potpunosti provediv.

"Mi ćemo nastaviti s našim reformama, ispuniti sva mjerila. Želim reći da smo mi bili vrlo konstruktivni i da smo spremni dati snažnu i jasnu izjavu da ne želimo prejudicirati granice, ali slovenska strana je željela više i mi nismo mogli prihvatiti tu poziciju Slovenije. Spremni smo na pronalaženje rješenja, spremni za dijalog i rješenje u europskom duhu, ali ne želimo prihvatiti da se bilateralna pitanja upleću u naš pristupni proces, to stvarno nije u europskom duhu", rekao je Jandroković.