TERMINOLOGIJA PO JOSIPOVIĆU

Zbunjujuće objašnjenje 'gafa' Vesne Pusić

25.09.2014 u 22:30

Bionic
Reading

Formalna koalicija pod američkim vodstvom za borbu protiv džihadista u Iraku i Siriji ne postoji, nego je riječ o partnerstvu i nastavku postojeće politike, a Sjedinjene Države možda su upotrijebile izraz koji 'zbunjuje', rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak u New Yorku.

Josipović je tijekom boravka na 69. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda za televizijsku postaju RTL komentirao tvrdnje da su Hrvati o hrvatskome sudjelovanju u toj koaliciji doznali iz američkih izvora.

Taj termin 'koalicija' prvi su put upotrijebili Amerikanci. Nema nikakve formalne koalicije, riječ je o zajedničkoj politici koju su Amerikanci nazvali koalicijom, a mi ga možemo nazvati partnerstvom', rekao je. 'Nije riječ o novom nekakvom posebnom savezništvu, nego o nastavku politike koju smo vodili godinama'.

'Kada je riječ o mogućim odlukama, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić je vrlo jasno rekla, ja sam tako razumio, da se konkretne odluke u provedbi takve odluke bile formalne i donosile bi se u onim državnim tijelima nadležnim za svako od tih odluka. Rasprava se možda fokusira na nešto što nije suština spora. Ključno je prepoznati opasnost. Mi smo u zoni koja može biti ugrožena terorizmom i vrlo važno je da budemo uključeni. Naše sudjelovanje neće biti vojno, jer to ne možemo niti hoćemo, ali možemo pomoći humanitarnom planu, razmjeni informacija, liječničkoj pomoći i na druge neborbene načine', rekao je Josipović.

Američki termin 'koalicija' možda je unio zabunu, drži Josipović. 'Možda su koristili taj termin koji je izazvao zabunu, ali nikakve bitne promjene u politici nema'.

Podsjetimo, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak je na pitanje zašto je vijest o tome da je Hrvatska dio koalicije protiv Islamske države objavio američki State Department, a ne Vlada, odgovorila: 'Zato što hrvatska Vlada mora formalno donijeti tu odluku. State Department je to objavio u nekoj vrsti anticipacije... Ali formalno je to odluka koju hrvatska Vlada mora donijeti'.

Ministrica je pretpostavila da će takva odluka biti donesena na 'sljedećoj sjednici Vlade ili onoj iza toga'. No, na sljedećoj sjednici Vlade odluke o sudjelovanju u koaliciji nije bilo, niti je ona potrebna, kako je to zaključio ministar obrane Ante Kotromanović, objašnjavajući da to 'naprosto ide po inerciji'. 

O riskantnosti akcije bez mandata UN-a, Josipović kaže: 'Očito je procjena SAD-a bila da je potrebna hitna akcija. Naravno da je uvijek dobrodošla odluka UN-a. Znamo da je ona na neki način politička potpora, a često i pravna osnova za intervenciju'.

Josipović, koji je u četvrtak u govoru na Općoj skupštini UN-a govorio o važnosti brze i jedinstvene reakcije međunarodne zajednice na razne izazove, od ratova i epidemija do siromaštva i prirodnih katastrofa, drži kako je ovogodišnje zasjedanje profiliralo temeljne stavove svjetske zajednice o najvažnijim pitanjima koja u ovome trenutku prijete čovječanstvu.

'Mislim da je svijet prepoznao da klimatske promjene prijete civilizaciji, a bilo je riječi i o eboli, strašnoj bolesti koja je prepoznata kao prijetnja sigurnosti i traži jedinstvenu reakciju', rekao je Josipović novinarima nakon toga govora.

Hrvatski će se predsjednik u New Yorku još sastati s glavnim tajnikom UN-a Banom Ki-moonom.

Razgovor s Ivom Josipovićem na RTL-u možete pogledati ovdje