OPIPLJIV DOPRINOS

Hrvatska donirala SAD-u streljivo za borbu protiv IS-a

24.09.2014 u 21:30

Bionic
Reading

Streljivo koje je vlada odlučila donirati Sjedinjenim Državama koristit će za borbu protiv Islamske države čime Hrvatska pridonosi borbi protiv terorizma, rekla je u srijedu u New Yorku ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

'Naši američki partneri zatražili su od hrvatske vlade da se streljivo koje je Zagreb odlučio donirati američkoj strani koristi za borbu protiv Islamske države ... i time pridonosimo borbi protiv terorizma', rekla je Pusić u izjavi hrvatskim novinarima.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u kolovozu je rekao da je vlada odlučila darovati SAD-u oružje iz zaliha Hrvatske vojske te da je i ranije viškove oružja slala Amerikancima.

Ministrica Pusić, koja uz hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića sudjeluje na 69. zasjedanju Opće skupštine UN-a, izjavu je dala nakon današnjih sastanaka i govora američkog predsjednika Baracka Obame o kriznim žarištima u svijetu.

'Bio je vrlo oštar u ocjeni uloge Ruske Federacije u sukobu u Ukrajini, ali je apsolutno pozvao na pregovore', na 'mogućnost da se sukobi rješavaju diplomatskim putem, pregovorima i mislim da ta odškrinuta vrata treba iskoristiti', rekla je Pusić.

Obama za nastavak pritiska na Islamsku državu

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je na Općoj skupštini UN-a kazao da će nastaviti s pritiskom na džihadiste Islamske države (IS) i poručio onima koji su se pridružili toj ekstremističkoj skupini da 'napuste bojišnicu dok još mogu'.

Kazao je da IS mora biti uništen i odaslao globalni poziv državama da se pridruže koaliciji predvođenoj SAD-om. Uoči govora u UN-u, američko je ratno zrakoplovstvo treći put ovaj tjedan napalo mete IS-a u Iraku i Siriji.

'Izrael mora razmisliti'

'Jedini jezik koji te ubojice razumiju je jezik sile. I stoga će Sjedinjene Države sa širokom koalicijom raditi na razbijanju te mreže smrti', kazao je Obama u govori koji je trajao skoro 40 minuta.

'Danas pozivam svijet da se pridruži tim naporima, a oni koji su se pridružili IS-u bi trebali napustiti bojišnicu dok još mogu. Nećemo podleći prijetnjama', rekao je Obama. Također je rekao da je vrijeme da se pronađe rješenje za trogodišnji građanski rat u Siriji te da je na Bliskom istoku nužan sveobuhvatniji mir.

Dotaknuvši se izraelsko-palestinskog spora, ocijenio je da je zbog nasilja koje je zahvatilo regiju 'previše Izraelaca spremno odustati od teškog rada na pronalaženju mira i da Izrael mora o tome razmisliti.'

'Ali jedno mora biti jasno: status quo na Zapadnoj obali i Gazi je neodrživ', poručio je Obama i dodao da si ne možemo dopustiti da odustanemo od napora na tom planu.

Poruka Iranu: Nemojte propustiti priliku

Obama je obraćanje Općoj skupštini, koja broji 193 zemlje, iskoristio i kako bi uputio poruku Rusiji da odustane od agresije na Ukrajinu, dok je Iranu poručio da 'ne propusti ovu priliku' da sklopi sporazum o nuklearnom programu.

Ukoliko Rusija izabere mir i diplomaciju, pojasnio je Obama govoreći o ukrajinskoj krizi, Amerika će ukinuti gospodarske sankcije i bit će sklona diplomaciji koja je u prošlosti urodila smanjivanjem američkih i ruskih nuklearnih zaliha i uvjerila Siriju da se odrekne kemijskog naoružanja.

'To je vrst suradnje koju smo spremni slijediti ukoliko Rusija promjeni svoje stajalište', kazao je Obama.

Što se Irana tiče, istaknuo je Obama, 'moja poruka vodstvu i narodu je jednostavna: nemojte propustiti ovu priliku. Možemo dogovoriti rješenje koje udovoljava vašim energetskim potrebama i istovremeno umiriti svijet da je vaš program miroljubiv'.