Svijet SLUŽBENI TEHERAN

Iran sa Zapadom neće razgovarati o nuklearnom programu

  • Autor: Hina
  • 10.9.2009 16:02:49
  • 10.9.2009 15:29:53

Visoki iranski dužnosnik u četvrtak je dao naslutiti da službeni Teheran sa zapadnim zemljama neće pregovarati o svom nuklearnom programu.

Iranski predstavnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Ašgar Sultanija dao je izjavu za iransku satelitsku televiziju Al Alam samo dan pošto je Teheran službeno predao paket svojih prijedloga za pregovore s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačkom o problemu s iranskim nuklearnim programom.

Sultanija je za Al Alam rekao da je Iran pripremio paket kojim će pokušati prekinuti nesporazume sa Zapadom, ali je dodao da u njega nisu uključeni pregovori o napuštanju nuklearnog programa.

"Teheran je spreman na poštene i sadržajne razgovore o raznim problemima, uključivo jamstvo za pristup atomskoj energiji svim zemljama i sprječavanje širenja nuklearnog oružja", rekao je Sultanija.

"Ali ti razgovori ne uključuju iranski nuklearni program i legalne poslove s tim u svezi", dodao je.

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki izjavio je u srijedu da se iranski prijedlozi odnose na "raznolika globalna pitanja" i "nova su prigoda za razgovore i suradnju", ali pojedinosti nije objelodanio.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još