SUMMIT UN-A

Josipović: Klimatske promjene mogu ugroziti čovječanstvo

23.09.2014 u 23:01

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u utorak je u New Yorku na summitu Ujedinjenih naroda ocijenio da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova s kojima se svijet danas suočava jer imaju izravan utjecaj na održivost i razvoj svih zemalja svijeta, pa čak i na opstanak čovječanstva

'S gospodarskog i političkog gledišta nije teško zključiti da će klimatske promjene u konačnici utjecati na gospodarstvo, sigurnost i političku stabilnost svih krajeva svijeta', ustvrdio je Josipović u govoru na summitu UN-a o klimi 2014., na kojem se okupilo više od 120 predsjednika država i vlada.

'Zato je problem klimatskih promjena višedimenzionalan i mora ga se pramatrati sa znanstvenog, gospodarskog, socijalnog, političkog i sigurnosnog gledišta. Moramo pobuditi svijest o tome koliko su klima i razvoj i da se svaki novčić utrošen na borbu protiv klimatskih promjena može isplatiti na mnogo načina', kazao je, dodavši da je od životne važnosti shvatiti povezanost klime, prirodnih resursa, napretka i sigurnosti čovječanstva.

'Moramo se ujediniti u globalnoj viziji i akciji', a ničiji pojedinačni interes ne smije nadvladati zajednički interes cijelog svijeta, upozorio je hrvatski predsjednik.

Također je istaknuo nužnost usklađivanja standarda, osobito glede emisije ugljičnog dioksida, kako bi za sve vrijedila jednaka pravila u području konkurentnosti.