FRANCUZI ODRIJEŠILI KESU

UN o klimi: Svijet pozvan na 'promjenu smjera'

23.09.2014 u 20:07

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je pozvao svijet na 'promjenu smjera' u borbi protiv globalnog zatopljenja na otvaranju summita o toj temi, a francuski predsjednik Francois Hollande najavio je da će njegova zemlja uplatiti milijardu dolara u svjetski fond za pomoć u prilagodbi siromašnih zemalja učincima klimatskih promjena

'Klimatske promjene ugrožavaju teško stečeni mir, napredak i mogućnosti milijunima ljudi', rekao je Ban nazočnima, među kojima je više od 120 predsjednika država i vlada, uključujući i hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića

'Moramo smanjiti emisije stakleničkih plinova koji uzrokuju zagrijavanje', ustvrdio je, napomenuvši da svijet nikad u povijesti nije bio suočen s takvom globalnom prijetnjom kao što je zagrijavanje Zemlje.

Na kraju ovog stoljeća 'ne smijemo emitirati više ugljika od onog što naša planeta može upiti. Danas moramo odrediti novi smjer', istaknuo je.

Naglasivši kako 'nitko ne može pobjeći od klimatskih promjena', Ban je pozvao vlade da se obvežu ulagati 100 milijardi dolara na godinu u Zeleni fond za klimu, utemeljen prije pet godina u Kopenhagenu, ali kojem kronično nedostaje sredstava.

'Tražim od svih vlada da se obvežu na postizanje sveobuhvatnog značajnog sporazuma o klimi u Parizu 2015. i da učine sve što je u njihovoj moći da ograniče povećanje temperature u svijetu za najviše dva stupnja Celzija', što je kao cilj postavljeno u Kopenhagenu, kazao je glavni tajnik UN-a, istodobno se založivši na uvođenje poreza na emisije ugljičnog dioksida.

Na Banov zahtjev već je stigao i prvi odgovor, kad je Hollande s govornice u sjedištu UN-a najavio da će Francuska uplatiti milijardu dolara u fond za siromašne.

'Francuska će tijekom nekoliko idućih godina dati milijardu dolara', kazao je Hollande.

I južnokorejski predsjednik Park Geun-hye obećao je da će njegova zemlja dati 100 milijuna dolara kako bi pomogla UN-u u borbi protiv klimatskih promjena. Njemačka kancelarka Angela Merkel još je u srpnju u ime svoje zemlje najavila uplatu od milijardu dolara fondu, a zemlje u razvoju odredile su 15 milijardi dolara kao ciljanu krajnju svotu u 2014.

Summit UN-a u New Yorku organiziran je kako bi se dao novi poticaj međunarodnim pregovorima o globalnom zatopljenju.

Nije riječ o pregovaračkom skupu, već će sudionici objaviti što namjeravaju učiniti kako bi olakšali postizanje obvezujućeg sveobuhvatnog sporazuma na međunarodnoj konferenciji koja će se na tu temu održati u Parizu krajem 2015.

Hrvatsku, kao i tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a koja počinje u srijedu, predstavljaju Josipović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Uoči klimatskog sastanka na vrhu stotine tisuća ljudi sudjelovali su na više od 150 lokacija na svijetu na 'Maršu za klimu' kako bi skrenuli pozornost na nužnost smanjivanja emisije štetnih plinova, glavne prijetnje klimi i okolišu općenito.

Ujedinjeni narodi istaknuli su da je današnji summit skup s najvećom koncentracijom svjetskih političkih čelnika koji se ikad okupio na temu klimatskih promjena.