IZ NEW YORKA

Pusić: Amerikanci su ubrzali; RH još nije formalno u koaliciji

23.09.2014 u 19:11

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je večeras da hrvatska Vlada još uvijek nije formalno donijela odluku o ulozi Hrvatske u koaliciji protiv Islamske države. U javljanju uživo za RTL Danas šefica diplomacije istovremeno je ustvrdila da je 'normalno da će Hrvatska biti i jest članica te koalicije', s obzirom da je 'cijela EU u toj koaliciji, kao i cijeli NATO'

Na pitanje zašto je vijest o tome da je Hrvatska dio koalicije protiv Islamske države objavio State Department, a ne Vlada, Pusić je odgovorila: 'Zato što hrvatska Vlada mora formalno donijeti tu odluku. State Department je to objavio u nekoj vrsti anticipacije... Ali formalno je to odluka koju hrvatska Vlada mora donijeti'.

Ministrica pretpostavlja da će takva odluka biti donesena na 'sljedećoj sjednici Vlade ili onoj iza toga'.

'Formalno to je odluka koju treba donijeti hrvatska Vlada i ono što je izašlo iz američkih izvora, ne direktno iz State Departmenta, je jedna vrsta očekivanja, više nego formalne činjenice', navela je Pusić za RTL Danas

Hoće li, dakle, Hrvatska takvu odluku o pridruživanju koaliciji donijeti samostalno ili je ona priključena automatski kao članica NATO-a i članica EU?

Na neki način je u okviru odluka Europske unije i NATO-a odluka već donesena, ali svaka zemlja uvijek ima pravo i sama dodatno odlučiti o takvim stvarima. Budući da Hrvatska smatra da je bitno obraniti se od ove vrste terorizma, i za samu Hrvatsku i za našu regiju, ali i da je to globalno velika opasnost, sudjelovat ćemo u toj obrani. Ja bih rekla ne samo Hrvatska, nego čovječanstvo općenito od takve globalne opasnosti', poručila je Pusić.

Komentirajući potencijalne rizike kroz činjenicu da vijest o priključenju koaliciji nije iskomunicirana na pravi način, navela je da je 'možda američka strana ubrzala što se tiče očekivanih odluka i mislim da imaju pravo očekivati takvu odluku jer smo mi iskazali spremnost da donesemo takvu odluku'.

'No, svakako trebali su pričekati da Hrvatska vlada donese i objavi takvu odluku. Međutim, u ovom trenutku to su tehnički detalji. Ono što je bitno jest konačna odluka međunarodne zajednice da se suprotstavi ovakvoj vrsti terora. Hrvatska apsolutno stoji na poziciji da želi i mora se suprotstaviti ovoj vrsti terora', istaknula je je Pusić, dodajući da u ovom trenutku niti jedna od zemalja koalicije 'neće sudjelovati s vojskom na zemlji, ali s pomoći domaćim snagama u borbi protiv ISIL-a sudjelovat ćemo u različitim formama'.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje