TERITORIJALNA (NE)SURADNJA

Jakovčić tužio Slovence europskom povjereniku Hahnu

23.09.2014 u 16:46

Bionic
Reading

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (ALDE) sudjelovao je na dvodnevnoj sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) u Bruxellesu, na kojoj se glasalo o proračunu za 2015. te budućem načinu korištenja sredstava kohezijske politike. Odboru se u raspravi obratio i europski povjerenik za regionalni razvoj Johannes Hahn, kojemu je Jakovčić postavio pitanje vezano za probleme u korištenju sredstava programa teritorijalne suradnje Slovenija - Hrvatska

Jakovčić je obrazložio da ovaj europski program, koji je ranije izvrsno funkcionirao, trenutno ima puno problema zbog lošeg djelovanja upravljačkog tijela.

'U ovom slučaju radi se o uredu slovenske vlade, zbog čega brojni korisnici sredstava imaju poteškoća s implementacijom, a među njima su i brojni korisnici iz Istre koji su uspješno kandidirali i započeli implementaciju vlastitih projekata', kazao je Jakovčić.

Naime u slučaju prijašnjeg natječaja nastao je problem kašnjenja isplate već potrošenih sredstava, a u slučaju posljednjeg natječaja više se mjeseci čeka potpisivanje ugovora nakon što je kasnila i sama evaluacija kandidiranih projekata.

Jakovčić je postavio pitanje može li se Europska komisija aktivno uključiti u rješenje navedenog problema te ima li Europska komisija mehanizme za djelovanje u slučajevima kad implementacija projekta ima poteškoća zbog lošeg rada nacionalnih nadležnih tijela.

Time bi se, zaključio je Jakovčić, spasila uložena sredstva, napori i vrijeme regija, gradova i općina, odnosno nevladinih udruga, ali i spasio ugled europske regionalne politike.

Johannes Hahn u svom odgovoru rekao je da će se založiti za rješenje ovog problema.