POMAŽU I 'PARTNERI'

Amerikanci bombardiraju džihadiste u Siriji

23.09.2014 u 08:37

Bionic
Reading

Američka vojska i 'partneri' počeli su zračne udare na položaje skupine Islamističke države u Siriji, priopćio je Pentagon u ponedjeljak a prenose svjetske agencije.

'Mogu potvrditi da američka vojska i snage partnerskih zemalja vode vojnu akciju protiv terorista ISIL-a (Islamska država) u Siriji uz pomoć lovaca, bombardera i raketa Tomahawk', rekao je u priopćenju glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, prenosi France Presse.

Nije rekao što je na meti tih udara, ali New York Times piše da se gađaju ciljevi u Raki, uporištu IS-a i veoma porozna granica između Sirije i Iraka.

U priopćenju se ne kaže ništa o zemljama partnerima, a NYT navodi da u akciji sudjeluje 'više savezničkih arapskih zemalja'.

Zračni udari koje Sjedinjene Države i partneri izvode u Siriji može uključivati dvadesetak ciljeva, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman, javlja agencija Reuters.

Dužnosnik je usto kazao da u nekim udarima u kojima se koriste rakete Tomahawk, sudjeluje barem jedan američki brod.

Neimenovani dužnosnik je također otkrio da su arapski partneri koji sudjeluju u udarima u Siriji Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein.


Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u govoru 10. rujna da si pridržava pravo da udari na IS, pa i u njegovu uporištu u Siriji.

'Odluku o početku udara donio je nešto ranije tijekom dana zapovjednik središnje vojne regije (Centcom, zadužen za operacije u toj regiji) na temelju odobrenja koje mu je dao glavni zapovjednik (predsjednik Obama)', ističe se u priopćenju Pentagonova ureda za odnose s javnošću.

Američka vojska od 8. kolovoza svakodnevno bombardira IS u Iraku. Predsjednik Obama je odobrio te udare kako bi pomogao iračkoj vojsci i kurdskim snagama koji su trpjeli poraze IS-a, bolje naoružanog i discipliranijeg. Zahvaljujući tim udarima, iračke i kurdske snage su se ponovo učvrstile na terenu i ponovo zauzele više strateških točaka.