HRVATSKA PROTIV IS-A

'Ne očekujemo da se sada odemo boriti u Irak'

22.09.2014 u 16:29

Bionic
Reading

Ne znamo ništa, priznao je ministar obrane Ante Kotromanović na pitanje o hrvatskim obavezama u borbi protiv ekstremista Islamske države Srije i Iraka. Naime, Hrvatska je postala dio saveza u borbi protiv sve veće prijetnje džihadista

Načelnik združenog stožera oružanih snaga SAD-a Martin Dempsey, koji je u vojarni Croatia u Zagrebu predao donaciju od dvjestotinjak oklopnih vozila, istaknuo je da treba identificirati glavnu prijetnju i zajednički je pobijediti.

'Za mene je normalno da smo u savezu s drugim zemljama. Mislim da je ovo prilika da se cijeli svijet ujednini protiv zla. Vidjeli ste što rade vašim kolegama', rekao je Kotromanović.

A novinarima ISIL-ovci sjeku glave. I ne samo njima. Usput porganjaju manjine, a njihovih metoda užasavaju se čak i u terorističkoj Al Kaidi.

Hrvatski ministar Kotromanović pojasnio je da će se o ulogama pojedinih zemalja u borbi protiv ISIL-a detaljnije govoriti na skorašnjem sastanku koalicije.

'Ne znamo ništa. Ne očekujemo da sada odemo na prostor sjevernog Iraka ili Kurdinstana pa da se borimo. Ali od naših obaveza ili uloge članice saveza ne možemo i nećemo bježati', rekao je Kotromanović.


Džihadisti su zaprijetili svim državama koje su ih detektirale kao neprijatelje. Pozvali su na ubijanje u svim državama koalicije. Načelnik združenog stožera oružanih snaga SAD-, general Martin Dempsey smatra da naglasak mora biti na tome da arapske zemlje pobijede ISIL. Prvi korak je identificiranje zajedničke prijetnje i predviđanje što se iz nje može izroditi. Na temelju anlize pristupit ćemo članicama Saveza i bilateralno i putem NATO-a, kazao je Dempsey.

'Ali ta prijetnja ISIL-a bit će poražena samo ukoliko je odbačena unutar muslimanskog svijeta. Jedna od prvih stvari koju i zapadni i muslimanski svijet moraju napraviti jest progovarati jedinstveno o tomu.'

General je istaknuo i da Hrvatska i SAD dijele mnoge vrijednosti, a u Zagrebu je pri donaciji vojnih vozila podsjetio da je SAD u posljednjih dvadeset godina pomogla sa 100 milijuna dolara.