RAT PROTIV KALIFATA

Hrvatska ušla u koaliciju protiv džihadista, a oni prijete ubijanjem

22.09.2014 u 12:34

Bionic
Reading

Sve zemlje bivše Jugoslavije, pa i Hrvatska, ušle su u koaliciju pedesetak država i organizacija koju su Sjedinjene Američke Države okupile za borbu protiv Islamske države (IS) u Iraku i Siriji, javlja Novi list. ISIL je, javlja Hina, na okupljanje koalicije odgovorio pozivom svojim pristašama da krenu u ubijanje državljana zemalja koje ulaze u borbu protiv te džihadističke skupine

Hrvatska javnost doznala je da je zemlja ušla u antidžihadističku koaliciju od State Departmenta, upozorava Novi list. Riječki dnevnik podsjeća i kako je domaća javnost doznala tek od Pentagona da je Hrvatska među sedam zemalja koje iračkim Kurdima šalju oružje i opremu.

Ono što tada hrvatskim građanima nije htjela reći njihova, rekla im je američka vlast.

Organizacija Islamska država (IS) pozvala je u ponedjeljak svoje pristaše da ubijaju građane zemalja međunarodne koalicije za borbu protiv te džihadističke skupine u Iraku i u Siriji, napose Amerikanaca i Francuza, a jordanski kralj ocijenio je da je svijet prekasno shvatio veličinu prijetnje te terorističke organizacije.

'Ako možete ubiti američkog ili europskog nevjernika - napose zle i prljave Fracuze - ili Australca ili Kanađanina, ili bilo kojeg (...) građanina zemalja članica koalicije protiv Islamske države, uz Božju pomoć ih ubijajte na bilo koji način', rekao je Abu Mohamed al Adnani, glasnogovornik IS-a, u poruci objavljenoj na više jezika.

Sjedinjene Države i Francuska dosad su u Iraku izvodile zračne udare na položaje IS-a, skupine koja je u srpnju proglasila 'kalifat' na dijelu teritorija Sirije i Iraka, čije velike dijelove kontroliraju.

Sjedinjene Države i druge zemlje morale su u Siriji ranije intervenirati kako bi spriječile napredovanje IS-a, rekao je jordanski kralj Abdulah II.

Jačanje IS-a 'moglo se spriječiti da je međunarodna zajednica bolje i složnije nastojala da financiranje i pomoć prvim (islamističkim) skupinama u Siriji ne poprime ovakve razmjere', rekao je kralj Abdulah II. u razgovoru za američku televiziju CBS u nedjelju.


IS sada ima pristup naftnim izvorima, što će ga dodatno ojačati, rekao je kralj odgovarajući na novinarska pitanja u New Yorku, kamo je došao na UN-ovu opću skupštinu.

Novcem od prodaje nafte mogu 'platiti strane borce i kupovati oružje', dodao je.

Abdulah II., koji misli da se čelnike IS-a ne bi smjelo zvati 'muslimanima', rekao je da se svijet mora ujediniti u borbi s tom skupinom koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije, gdje je proglasila 'kalifat' u kojemu se islamski zakon tumači radikalno i čine se zločini poput razapinjanja na križ i odsijecanja glave.

'Islamska država potaknula je osvješćivanje: vrijeme je da se priključimo borbi dobra protiv zla', ocijenio je.