THE TELEGRAPH OPTUŽUJE

Katar islamistima kupuje oružje u Hrvatskoj?

22.09.2014 u 11:48

Bionic
Reading

Londonski The Telegraph u današnjem tekstu pod naslovom 'Kako Katar financira uspon islamskih ekstremista' iznosi tvrdnju da ta zemlja stoji iza nabavke oružja islamistima, koje preko turskih posrednika nabavlja u trećim zemljama – između ostalog, u Hrvatskoj

List navodi da odnose s naoružanim skupinama islamista u Siriji i Libiji održavaju čak četiri katarska državna tijela – ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo obrane, obavještajna služba te ured katarskog vladara, emira al-Thanija. Pozivajući se na 'neimenovanog diplomata iz jedne bliskoistočne zemlje', The Telegraph tvrdi kako Katar nije imao namjeru podržavati direktno Isil, već al-Nusra Front, ogranak Al Kaide čiji su istaknuti članovi postali dijelom Isila.

U tekstu se potom precizira kako funkcionira nabava oružja: veliki novčani iznosi prosljeđuju se posrednicima u Turskoj, a potom se od trećih zemalja (konkretno je spomenuta jedino Hrvatska) nabavlja oružje i osigurava njegov nesmetani transport sirijskim pobunjenicima. Stručnjaci se pitaju koliko zapravo utjecaja na ovaj proces ima Katar – sumnja se da posrednici ubiru ogroman komad kolača.

Optužbe na račun Katara proteklog mjeseca izrekao je i Gerd Müller, njemački ministar za međunarodni razvoj, koji je ustvrdio da ova bogata arapska zemlja stoji iza naoružavanja Isila. Susjedi Katara – konkretno, Saudijska Arabija i Bahrein – zbog ovakve podrške već su u ožujku ove godine povukli svoje diplomate iz Katara.