'GLAZBA I POLITIKA'

Hoće li se Josipović i na Yaleu šaliti na Putinov račun?

22.09.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović doputovao je u New York gdje će zajedno s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić sudjelovati na početku 69-e sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Josipović će posjetiti i sveučilište Yale gdje će još jednom održati svoje predavanje na temu 'Glazba i politika'

Predsjednik Josipović će u sklopu putovanja u New York posjetiti sveučilište Yale gdje će održati govor na temu 'Glazba i politika', koje kako je rekao reflektira njegovo osobno iskustvo, ali i opći civilizacijski odnos između umjetnosti, specifično glazbe i politike. 'Želja je naravno predstaviti Hrvatsku, naš način razmišljanja i približiti se akademskoj zajednici. Iz nekoliko predavanja i na ovu i na neke drugih tema na prestižnim svjetskim sveučilištima proizašla je bogata suradnja sa našim sveučilištima, ja to razumijem u prvom redu kao most između akademskih zajednica i kao priliku da izvučemo korist i ojačamo suradnju', rekao je Josipović.

Inače, Josipović je predavanje 'Glazba i politika' ove godine već održao na švicarskom glazbenom forumu Jehudi Menuhin u Bernu kada je istaknuo da je glazba važan dio hrvatskog identiteta. Na Yaleu je gostovao i prošle godine s predavanjem na temu 'Religija u postkomunističkom i postkonfliktnom društvu - hrvatsko iskustvo'.

Predavanje je održao i potkraj 2012. na osječkoj Umjetničkoj akademiji, kada je, kako je to zabilježio bloger Zli Hadžo, predsjednik prisutnima pustio isječak nastupa Vladimira Putina s YouTubea, na kojemu njegov ruski kolega izvodi 'Blueberry Hill' Fatsa Domina na klaviru.


Ivo Josipović je uoči skupštine UN-a rekao da je ovogodišnje zasjedanje iznimno važno te je istaknuo: 'Tri su važne teme - sigurnosna kriza povezana sa teroristima Islamske države, klimatske promjene čije je posljedice i Hrvatska osjetila kroz poplave, te epidemija ebole koja je po prvi put u povijesti proglašena događajem koji ugrožava međunarodni mir i sigurnost'.

Josipović je upitan i koje je hrvatsko stajalište kada je u pitanju borba protiv terorizma, hrvatski je predsjednik rekao kako se radi o jednom od najvećih zala suvremenog svijeta. 'Hrvatska ne samo da je uz borbu protiv terorizma, nego i kroz multilateralne akcije i multilateralne organizacije sudjeluje u toj borbi. Ono što ću istaknuti posebno jest da razumijemo opasnost od terorizma i da ćemo sa svoje strane učiniti sve moguće da ga maknemo sa pozornice', rekao je Josipović.

Predsjednik će razgovarati i s bivšim američkim potpredsjednikom Alom Goreom, istaknutim aktivistom u borbi protiv globalnog zatopljenja i dobitnikom Nobelove nagrade i Oscara za svoj dokumentarni film 'Inconvinient truth (Neugodna istina)'. Hrvatskoj je taj susret važan iz niza razloga, rekao je Josipović, te dodao kako očekuje razgovor o suradnji na zaštiti prirode i zaustavljanju klimatskih promjena.

Na kraju prvog dana boravka u SAD-u Josipovića očekuje sastanak sa predstavnicima hrvatskih iseljenika u New Yorku.