OBALA LIBIJE

Još 40 izbjeglica nestalo u Sredozemnom moru

21.09.2014 u 22:59

Bionic
Reading

Četrdeset migranata nestalo je nakon što je splav na kojoj su putovali potonula oko 50 kilometara od obale istočne Libije, izjavio je u nedjelju dužnosnik talijanske obalne straže u Rimu, javlja Hina

Talijanske su vlasti poslale brodove na mjesto potonuća splavi i 55 osoba je spašeno, ali su preživjeli rekli kako je na plovilu bilo oko 95 ljudi.

Potonućem splavi po svemu sudeći povećat će se broj mrtvih u nesrećama u Sredozemlju između Italije i Sjeverne Afrike, koji se prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) od početka godine popeo na blizu 3.000.

Mnoštvo ljudi, među njima mnogi u bijegu od rata u Siriji ili vojnog novačenja u Eritreji, upuštaju se u opasno putovanje preko Sredozemlja. Ove ih je godine u Italiju na taj način, prema podatcima agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice, stiglo oko 130.000, u usporedbi s 60.000 prošle godine.

Raspad državnih institucija u Libiji doveo je do toga da se tamošnja policija ne uspijeva boriti protiv krijumčara ljudi, koji ih ukrcavaju u trošne brodove i naplaćuju im oko 6.000 kuna za prijelaz Sredozemlja.

Italija je pokrenula akciju potrage i spašavanja 'Mare nostrum', nakon što se prošle godine 366 ljudi utopilo u brodolomu uz samu obalo talijanskog otoka Lampeduse.