ALEX SALMOND

Cameron je prevario Škote da glasaju za ostanak

21.09.2014 u 15:31

Bionic
Reading

Alex Salmond, vođa na referendumu poraženih škotskih nacionalista, u nedjelju je optužio britanskog premijera Davida Camerona i druge britanske političare da su na prijevaru dobili Škote da odbace neovisnost lažnim obećanjima da će im zajamčiti dodatna prava.

'Mislim da je obećanje zapravo izmišljotina iznikla iz očaja posljednjih dana kampanje i mislim da to u Škotskoj sad svi shvaćaju', rekao je Salmond, govoreći o obećanju žurnog širenja autonomije Škotske u slučaju odbacivanja neovisnosti, koje su Cameron i drugi britanski dužnosnici izrekli dva dana uoči referenduma.

Iako je Cameron iskazao odlučnost provesti ono što je najavio, u međuvremenu je nove ovlasti za Škotsku povezao s dogovorom o paralelnim novim ustavnim aranžmanima za ostatak Velike Britanije, uključujući i Englesku.

No oporbeni laburisti usprotivili su se tom povezivanju, čime je otvorena mogućnost da političke razmirice uzrokuju odgodu svega što je obećano Škotskoj.

'Upravo oni koje su uvjerili da glasaju protiv (na referendumu), koji su izmanipulirani, koji su zapravo prevareni, sad su doista bijesni', rekao je za BBC Salmond, koji je nakon neuspješne kampanje za izlazak Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva najavio odlazak s položaja Škotske nacionalne stranke (SNP), glavnog zagovornika škotske neovisnosti.