BIVŠI OLIGARH

Hodorkovski osnovao pokret Otvorena Rusija

20.09.2014 u 17:28

Bionic
Reading

Bivši ruski oligarh i žestoki protivnik Kremlja Mihail Hodorkovski u subotu je pokrenuo novi projekt čiji je cilj okupiti proeuropske snage u Rusiji

'Manjina će imati utjecaj ukoliko se dobro organizira', rekao je na svečanosti održanoj u Parizu u povodu osnivanja novoga pokreta kojemu će biti na čelu, pod nazivom Otvorena Rusija.

Nekoć jedan od najbogatijih Rusa, Hodorkovski je nakon deset godina provedenih u ruskom zatvoru oslobođen, pošto ga je pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin i odonda živi u Švicarskoj. Bivši vlasnik naftne tvrtke Yukos objasnio je da je novi pokret nazvao po karitativnoj udruzi koju je nakon uhićenja bio prisiljen zatvoriti.


Po oslobođenju iz zatvora u prosincu 2013. Hodorskovki je obećao da se više neće miješati u politiku, no promatrači u njegovu novom projektu vide upravo političke ambicije.

'Zalažemo se za ono što nazivamo europskim izborom, a to znači za državu u kojoj vlada zakon. Smatramo da je teza prema kojoj Rusija nije Europa - laž. Mi jesmo Europa u geografskom i kulturološkom smislu. Realno, europski razvoj ne znači nužno i odbacivanje nacionalnih vrijednosti. U Europi je svaka država slobodna slijediti vlastiti put', rekao je.

Bivši ruski oligarh uhićen je 2003. zbog utaje poreza i prijevare. Tvrdio je da je pravi razlog njegove zatvorske kazne protivljenje Putinovoj politici.