ISLAMSKA DRŽAVA NAPREDUJE

Na tisuće sirijskih Kurda pred džihadistima pobjeglo u Tursku

20.09.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Deseci tisuća sirijskih Kurda u posljednjih su nekoliko dana bili prisiljeni pobjeći u Tursku pred napredovanjem džihadista Islamističke države koji su zauzeli desetke sela u blizini granice, rekao je u subotu zamjenik turskoga premijera Numan Kurtulmus

Turska je u petak otvorila dio granice nakon što su kurdski civili pobjegli iz svojih domova, strahujući od napada na grad Ayn al- Araba ili Kobani na kurdskom, koji se nalazi na samoj granici sa Sirijom.

'Oko 45.000 sirijskih Kurda prešlo je granicu na osam kontrolnih mjesta smještenih na udaljenosti od 30 km, od Akcakale do Mursitpinara otkad smo jučer otvorili granicu', rekao je Kurtulmus za turski CNN.

Napredovanje boraca Islamske države na sirijskom sjeveru prisililo je Kurde koji žive u gradu Kobaniju (Ayn al-Arab) da potraže pomoć u strahu od mogućeg pokolja. Kobani se nalazi na strateški važnome mjestu na samoj granici.


Esmat al Sheikh, vođa kurdskih vojnih snaga koje brane Kobani rekao je da se sukobi u subotu vode sjeverno i istočno od toga grada te da su džihadisti Islamske države u noćašnjem napredovanju prema njemu koristili topništvo, tenkove, oklopna vozila i rakete. Trenutačno se nalaze na oko 15 km od grada, rekao je Esmat al Sheikh u telefonskom razgovoru za Reuters.

U sukobima tijekom kojih su noćas zauzeli više manjih sela oko Kobanija, prema podacima sirijskog Opservatorija za ljudska prava ubijeno najmanje 18 militanata.