EUROPARLAMENTARCI SLOŽNI

Borba protiv GMO-a je hrvatski nacionalni interes

19.09.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Osmero hrvatskih europarlamentaraca predstavilo se javnosti u Kući Europe u Zagrebu, u petak, povodom početka petogodišnjeg mandata; tom prilikom zaključili su da hrvatski nacionalni interesi nisu definirani te su pozvali Vladu da organizira brifinge na kojima bi se uskladili oko ciljeva, a naglasili su i da je borba protiv GMO-a svakako hrvatski nacionalni interes koji se sam nametnuo

Na predstavljanju su sudjelovali Andrej Plenković (EPP), Biljana Borzan (S&D), Davor Škrlec (Zeleni/EFA), Dubravka Šuica (EPP), Ivana Maletić (EPP), Jozo Radoš (ALDE), Marijana Petir (EPP) i Tonino Picula (S&D). Posebno aktivne u borbi protiv GMO-a su eurozastupnice Borzan i Petir, ali njima možemo pridodati i Škrleca i Šuicu, koji iako se oko toga nisu dogovarali i dolaze iz različitih političkih opcija, zastupaju isti stav, a to je da ne žele GMO u Hrvatskoj.

Eurozastupnica Marijana Petir kazala je kako smatra da je borba protiv GMO-a hrvatski nacionalni interes jer smo mala zemlja s relativno dobro očuvanim okolišem. 'Mi se trebamo razvijati poštujući postulate održivog razvoja. To znači poticanje gospodarskih aktivnosti koje otvaraju nova radna mjesta, štite socijalnu sigurnost zaposlenih i okoliš. Tu GMO-u nema mjesta', izričita je Petir.

Svatko tko drži do hrvatskih nacionalnih interesa, smatra ona, uviđa da bi puštanje živih GMO-a u okoliš bespovratno uništilo našu poljoprivredu, biološku raznolikost i turizam. 'Zato vjerujem da sve kolege ovdje razmišljaju na sličan način', kazala je Petir. Europarlamentarka Borzan je kazala da kolegica Petir i ona nikad nisu razgovarale o ovoj temi, ali jedan logičan način razmišljanja o tome što je nacionalni interes, doveo ih je u situaciju da se zalažu za iste ciljeve, iako pripadaju različitim strankama i političkim grupacijama u Europskom parlamentu.

'Sve dok se ne ispita GMO do kraja i sve dok ne budemo sigurni da ne može imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje, ne želimo ga u Hrvatskoj. To naglašavam, jer neki političari često u javnosti pokušavaju manipulirati i govoriti da je dokazano da GMO ne šteti. Ne, nije dokazano da ne šteti i sve dok ne budemo sigurni, moj stav će biti takav, a pretpostavljam i ostalih kolega, i kolegice Šuice i Škrleca, koji su također u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI)', poručila je Borzan koja je dodala da to nije jedini primjer sličnog razmišljanja hrvatskih eurozastupnika o nacionalnim interesima.

Već nekoliko puta su, kaže, glasovali suprotno stavovima svojih političkih grupacija, poput slučajeva kada su se donosile odluke o ribarstvu ili otocima, dakle, našim nacionalnim interesima. 'Tako se i na tim nekim sitnijim stvarima pokazalo da i bez međusobne koordinacije, po nekom vlastitom nahođenju, uvažavajući naše nacionalne interese, glasujemo identično', kazala je Borzan.

Šuica je kazala da su svi, naravno, za Hrvatsku bez GMO-a. 'U tijeku je direktiva koja će omogućiti da zemlje članice same odluče koja će svoja područja proglasiti GMO slobodnima. Za Hrvatsku je to jasno', kazala je Šuica.

I eurozastupnik Škrlec je protiv GMO-a. Klub Zelenih kojemu pripada protivi se primjeni GMO-a. 'Može reći da što se tiče primjene GMO-a, tu postoji svojevrstan nacionalni konsenzus', zaključio je Škrlec.