U TANDEMU SA ŠKOTSKOM

Cameron: Sad valja rješavati Englesku, Wales i Sj. Irsku

19.09.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron rekao je u petak da je pitanje neovisnosti Škotske riješeno 'za jednu generaciju' nakon što su se Škoti, kako je rekao, jasno izjasnili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Cameron, čija bi pozicija bila uzdrmana da su se Škoti izjasnili za neovisnost, rekao je da je rezultat referenduma utro put za novo, uravnoteženo sustavno rješenje za cijelu Britaniju, uključujući Englesku te da će nacrti zakona kojima će se povećati ovlasti Škotske objaviti do siječnja

'Što se ove generacije tiče, rasprava je okončana... Ne može biti osporavanja, ponavljanja, spoznali smo volju škotskog naroda', rekao je Cameron novinarima pred uredom u Downing Streetu.

'Baš kao što će Škotska odvojeno glasati u škotskom parlamentu o porezima, rashodima i socijalnim naknadama, tako bi i Engleska, Wales i Sjeverna Irska trebali biti u mogućnosti glasati o tim pitanjima', rekao je Cameron.

'Sve to se mora dogoditi, u tandemu i u istom ritmu kao i rješenja za Škotsku', najavio je Cameron koji je prethodno obećao Škotskoj, koja već ima svoj parlament, ovlasti nad poreznom politikom i rashodima.