PRISEGNULA SLOVENSKA VLADA

Cerar parlamentu obećao izlazak iz krize

18.09.2014 u 21:58

Bionic
Reading

Slovenski parlament potvrdio je u četvrtak novu koalicijsku vladu premijera Mire Cerara, nakon čega je 16 ministara u njoj položilo prisegu, a premijer je obećao izlazak Slovenije iz višegodišnje krize

Za povjerenje novoj vladi glasovalo je 54, a protiv 25 zastupnica i zastupnika. Protiv nove vlade glasovali su zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Ljudmile Novak i Udružena ljevica (ZL).

U obraćanju parlamentu prije glasovanja i nakon višesatne rasprave Cerar je rekao da je Slovenija u teškom stanju, ali da su njeni problemi 'premostivi', te da je uvjeren da sa svojom vladom državu može izvući iz višegodišnje krize.

'Naša situacija je ozbiljna, ali se situacija može kontrolirati i premostiti. Zemlju možemo izvući iz krize, za to imamo plan, viziju i volju', kazao je Cerar.

Njegova je straka na parlamentarnim izborima u srpnju dobila 35 posto glasova, a Cerar je sklopio koaliciju s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Socijalnim demokratima, stvorivši tako parlamentarnu većinu od 52 glasa u 90-članom parlamentu.

Odbijajući komentare kako će njegova koalicija teško izdržati cijeli 4-godišnji mandat i da već djeluje kao 'raštimani orkestar', Cerar je rekao da mu je cilj politička stabilnost i vlada koja će za razliku od prijašnjih izdržati 4 godine, makar je svjestan da su s obzirom na očekivanja birača pred njim teške zadaće.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u ime DESUS-a, stranke koju vodi, da će njegova stranka suprotno ocjenama kako je labilan član vlade biti 'najjača karika', ali da će inzistirati na ispunjenju odredbi koalicijskog ugovora o rastu mirovina.

Cerar je kao glavne zadaće svoje vlade naveo podizanje etičkih standarda u politici, dok će na ekonomskom planu voditi restriktivnu politiku smanjivanja javnih troškova, kako bi Slovenija ispunila zahtjeve Europske komisije da smanji proračunski deficit i javni dug, te ponovo stabilizira financijski i fiskalni sustav.

Tijekom višesatnog ispitivanja u parlamentu Cerar se opredijelio i o statusu svojih prethodnika, bivšeg premijera Janeza Janše, te svoje prethodnice Alenke Bratušek.

Na tvrdnje oporbe kako bi njegova vlada trebala odmah službeno opozvati Bratušek koju je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker imenovao kao kandidata za novu Europsku komisiju, Cerar je rekao da na postupak više ne može utjecati jer je to sada stvar odluke Europskog parlamenta, te da treba uvažiti činjenicu da je dosadašnjoj premijerki obećano važno mjesto potpredsjednice komisije, zadužene za energetsku uniju i koordinaciju više resora, te da poziva sve da odustanu od štetne politizacije tog slučaja.

Što se tiče Janše koji na parlamentarna zasjedanja dolazi iz zatvora, gdje izdržava dvogodišnju kaznu jer je osuđen zbog korupcije u slučaju Patria, Cerar je rekao da je problem Janšine stranke što ga je kandidirala za člana parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi, na što vladajuća koalicija ne može pristati, te da se čeka hoće li Janši zbog pravomoćne presude biti ukinut zastupnički mandat.

'Problem je u tome da je Janša u ovom trenutku pravomoćno osuđena osoba. Osuđen je za vrlo ozbiljno kazneno djelo, pa je teško očekivati da može biti imenovan u tako osjetljivo povjerenstvo', kazao je Cerar.

Cerar je najavio da će se njegova vlada odmah pozabaviti pitanjem mogućeg rebalansa ovogodišnjeg proračuna, ali da za to treba pričekati da dobije detaljniji uvid u stanje državnih financija, te najnoviju procjenu vladinih službi o tome koliko je porastao BDP u dosadašnjem dijelu godine.