CERAR OKRENUO PLOČU

'Napadima na Bratušek ugrožavate Sloveniju'

17.09.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Novi slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u srijedu na stišavanje političkih polemika oko kandidature Alenke Bratušek u sastav nove Europske komisije, rekavši da su one nedolične i da štete slovenskom ugledu u Europskoj uniji

'Međusobno tužakanje oko te kandidature pred institucijama Europske unije je nedolično, nedemokratsko i nedržavotvorno. To je u suprotnosti s našim interesima i tako gubimo ugled', kazao je Cerar u srijedu pred parlamentarnim odborom za pitanja EU-a.

Hitno zasjedanje tog odbora zahtijevala je Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, tražeći od Cerara da kao predsjednik nove vlade povuče kandidaturu za Europsku komisiju premijerke u odlasku, optužujući ga se ranije protivio njenoj kandidaturi, a onda pod pritiskom iz Bruxellesa popustio. Europarlamentarci iz Janšine stranke Junckeru su u pismu izrazili razočarenje što mjesto u Komisiji dobiva 'najlošija premijerka do sada' te ga pozvali da odluku promijeni.

Cerar je na odboru, na kritike da je revidirao negativno mišljenje o Bratušek, odgovorio da je predsjedniku Europske komisije Jeanu Claudeu Junckeru u dva telefonska razgovora jasno izrekao svoje rezerve u pogledu toga da član Europske komisije iz Slovenije postane predsjednica vlade u odlasku čija stranka neće biti u novoj vladi, ali da je zadovoljan što Bratušek u Junckerovoj Komisiji dodijeljen visok položaj te da je zato zatomio svoje političke i stručne rezerve koje je ranije imao.

'Sada treba uvažiti činjenično stanje, iako ono možda nije po mojoj volji, jer se radi o interesu Slovenije', kazao je Cerar. Dodao je da je sada cijela stvar u rukama Junckera koji se među tri ponuđena kandidata iz Slovenije odlučio upravo za Bratušek i na Europskom parlamentu koji će glasovati o novoj Komisiji, te da će umjesto neproduktivnih političkih polemika njegova vlada baviti stvarnim problemima kao što je izlazak iz krize.


Cerar je rekao da u sadašnjoj fazi njegova nova vlada nema nikakvih nadležnosti oko izbora Bratušek u novu Europsku komisiju te da bi se stanje moglo promijeniti samo ako ona na odborima Europskog parlamenta, na kojima će će morati proći 'test kompetentnosti', ne dobije potporu.

Juncker je Bratušek predložio za jedno od potpredsjedničkih mjesta u Komisiji te za povjerenicu za energetsku uniju, a 6. listopada bit će, prema najavama, 'saslušana' pred dva odbora Europskog parlamenta, Odborom za industriju, istraživanja i energetiku (ITRE) i Odborom za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI).

Bratušek je prošlog tjedna najavila da će se 'dobro pripremiti' za pitanja koja će joj postavljati na odborima. Na njima može očekivati i neugodna pitanja slovenskih europarlamentaraca koji su izjašnjavali protiv njena imenovanja u Komisiju, ne samo zastupnika triju slovenskih stranaka koje djeluju u okviru Europske pučke stranke (EP), a koje su u Sloveniji sada u oporbi, nego i od eurozastupnice Socijalnih demokrata (SD) Tanje Fajon koja je i sama bila kandidatkinja iz Slovenije za mjesto povjerenika.