500 EVAKUIRANIH

U poplavama u Srbiji troje nestalih, jedna osoba poginula

16.09.2014 u 20:29

Bionic
Reading

U katastrofalim poplavama na istoku Srbije jedna je osoba stradala, tri se vode kao nestale, a do utorka poslije podne evakuirano je više od 500 osoba iz tri općine u kojima je proglašeno izvanredno stanje

Najteža je situacija u okolici Kladova gdje se tri osobe vode kao nestale, a u ponedjeljak je stradala jedna starija žena.

Poplave su ostavile pravu pustoš u Tekiji u koju se može doći samo brodom Dunavom te u selu Grabovac, do kojeg će pristup biti moguć tek kad vojska postavi pontonski most.

Tekija je evakuirana i skoro u potpunosti zatrpana blatom, a strahuje se da bi se brdo iznad tog mjesta moglo pretvoriti u klizište i pokrenuti prema naselju jer bujice i dalje teku ulicama, javljaju u utorak navečer reporteri Radio-televizije Srbije (RTS).

U selima u oko Majdanpeka i Negotina klizišta i bujice odnijele su mostove, čupale drveće i nosile automobile.

U općinama Kladovo, Majdanpek i Negotin, gdje je proglašeno izvanredno stanje, za tridesetak sati palo je više od 150 litara kiše po četvornom metru, a zbog izlijevanja rijeka, pokretanja klizišta i odrona Kladovo je od ponedjeljka odsječeno.

U Negotinu, Kladovu i Majdanpeku u tijeku je kontinuirana kontrola ispravnosti vode za piće, na ugrožena područja upućene su dodatne snage Žandarmerije MUP-a Srbije, a u evakuaciju su uključeni i helikopteri i Gorska služba spašavanja.

Hidroelektrana 'Đerdap 2' radi otežano jer su voda i mulj s okolnih brda prodrli u dio elektrane, priopćila je Elektroprivreda Srbije.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je za RTS kako je 'pravo čudo da, s obzirom na situaciju, nije bilo više žrtava'.