ESKALACIJA SUKOBA

SAD napada džihadiste, oboren sirijski vojni avion

16.09.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Američko zrakoplovstvo prvi put je izvelo napad na položaje Islamske države nedaleko od Bagdada, objavilo je središnje zapovjedništvo američke vojske, čime se širi područje operacije američke administracije protiv te ekstremno surove militantne skupine, dok pristalice IS-a upozoravaju Amerikance da se ne upliću, jer će i sami postati mete džihadističkih napada. Istodobno, džihadisti IS-a srušili su u utorak sirijski vojni zrakoplov iznad Rake, svojeg uporišta u Siriji

'Borci IS-a su gađali sirijski vojni zrakoplov koji se srušio. Ovo je prvo rušenje zrakoplova otkako je u srpnju počela ofenziva sirijske vojske protiv njih i otkako je koncem lipnja uspostavljen kalifat', rekao je za AFP Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Po riječima njegova direktora Ramija Abdela Rahmana, zrakoplov je bombardirao Raku kada je srušen, nakon čega je pao na kuću, pri čemu je bilo poginulih i ozlijeđenih.

Džihadistički računi na Twitteru objavili su čestitku 'lavovima Islamske države'. 'Hvala Bogu, potvrđeno je da je vojni zrakoplov srušen iznad Rake', piše jedan od njih. Na drugom računu objavljena je snimka olupine sirijskog zrakoplova, kako tvrdi IS.

Ovo se događa u času kad je SAD najavio da ne isključuje mogućnost zračnih udara na džihadističke položaje u Siriji u okviru nove strategije za uništenje IS-a. U Iraku Amerikanci već više od mjesec dana vode kampanju zračnih udara na IS.

U munjevitoj ofenzivi, koja im je u lipnju omogućila osvajanje 40 posto iračkog teritorija, džihadisti IS-a su se domogli značajne količine oružja, ponajviše američkog, u vojnim bazama koje je iračka vojska napustila.

SAD širi operaciju, prvi napadi na položaje IS-a kod Bagdada

'Zračni napad jugoistočno od Bagdada prvi je napad izveden u sklopu naših proširenih operacija, koje više nisu ograničene samo na zaštitu naših građana i humanitarnih misija, nego udaraju na ciljeve IS-a kao potpora iračkoj vojsci u ofenzivnim akcijama', kaže se u priopćenju američkog Centcoma, zapovjedništva američke vojske nadležnog za Bliski istok i središnju Aziju.

S položaja IS-a koji su bili metom američkih napada 'pucalo se na iračke vojnike', dodaje se u priopćenju.

Na sjeveru Iraka, nedaleko od Sindžara, američki zrakoplovi izveli su još jedan napad, u kojem je uništeno šest vozila IS-a, otkrio je Centcom. Oba napada izvedena su, prema priopćenju, 'u posljednja 24 sata'.

Od uključivanja američkog ratnog zrakoplovstva u sukob s džihadistima IS-a 8. kolovoza izvedena su ukupno 162 napada na njihove položaje u Iraku, a iako je predsjednik Barack Obama prošlog tjedna najavio spremnost da pokrene zračne udare i na snage IS-a u Siriji, zasad tamo nije izveden nijedan napad.

Nadzorna službe SITE, koja motri mrežne stranice i forume militantnih skupina objavila je da je na web stranici Minbar Džihadi Media postavljena poruka sljedbenika IS-a koji se naziva Amir al-Tul u kojoj se prijeti napadima na SAD i njihove saveznike ako nastave provoditi vojne operacije protiv Islamske države.

Poruka u kojoj se osuđuje 'zadiranje u tuđe stvari' koje će izazvati recipročan odgovor, postavljena na poznatom islamističkom online forumu, jedan je od rijetkih odgovora pristalica IS-a na američku najavu zračnih napada na poožaje IS-a u Siriji.

'To će dovesti do jednako snažne reakcije koja će pogoditi duboko u američko tkivo, kao i ono američkih saveznika u svim vidovima', glasi prijevod poruke s arapskog jezika, prema SITE-u.

'Upućujem strogo upozorenje svakoj zemlji koja se svrstala uz Ameriku, ili joj je saveznica u ratu protiv Islamskog kalifata, da će njihovi interesi na svim razinama biti naši legitimni ciljevi', poručuje Amir al-Tul, zahtijevajući od javnosti u SAD i njezinim saveznicima da se usprotive akcijama protiv IS-a.