IRAN SE PROTIVI

'Međunarodna koalicija protiv ISIL-a nema legitimitet'

15.09.2014 u 18:53

Bionic
Reading

Iran je u ponedjeljak objavio da odbija surađivati s Washingtonom u borbi protiv džihadista Islamske države (IS) jer takvu međunarodnu koaliciju smatra nelegitimnom, izvješćuje Reuters i podsjeća da Teheran smatra kako je glavni cilj te koalicije svrgavanje režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada

Islamska Republika izrazila je svoje protivljenje na dan kada su se u Parizu sastali predstavnici 30-ak zemalja na međunarodnoj konferenciji o Iraku, a na koju Iran, usprkos tome što je susjedna zemlja Iraku, nije pozvan.

'Amerikanci lažu kada tvrde da su odbili sudjelovanje Irana u tom savezu, jer smo se od početka tome protivili', izjavio je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, priznavši da nekim iranskim dužnosnicima savezništvo s Amerikancima nije bila mrska ideja.

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je da nazočnost Teherana na konferenciji u Parizu 'ne bi bila primjerena', posebice zbog njegove uloge u Siriji. Iran priznaje da daje savjete redovnoj sirijskoj vojsci u borbi protiv 'terorista', kako naziva sve pripadnike oružane pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

State Department u ponedjeljak je objavio da SAD ostaje otvoren za 'diplomatske razgovor' s Teheranom, ali da neće doći do 'vojne' koordinacije.

Prema ajatolahu Hamneiju, SAD traži 'izgovor' za bombardiranje područja u Iraku i Siriji bez ikakve dozvole, po uzoru na bombardiranja bespilotnim letjelicama na uporišta talibana u Pakistanu.

'Savez protiv Sirije, koji je osmislio SAD, nije ništa mogao učiniti i tako će biti i u Iraku', upozorio je ajatolah, aludirajući na međunarodnu konferenciju Prijatelji Sirije, održanu 2012., na kojoj je pružena potpora sirijskim pobunjenicima.

Sedamdesetpetogodišnji Ali Hamnei u ponedjeljak je napustio bolnicu, tjedan dana nakon operacije prostate, a državni mediji izvješćuju da je dobra zdravlja. Hamnei je je 1989. naslijedio vrhovnog vođu i utemeljitelja Islamske Republike ajatolaha Ruholaha Homeinija.