16. GODIŠNJICA AKCIJE

U Beogradu sjećanje na 'Medački džep'

09.09.2009 u 21:28

Bionic
Reading

U povodu 16. obljetnice hrvatske vojno-redarstvene akcije 'Medački džep', u beogradskoj crkvi svetog Marka u srijedu je, u organizaciji srbijanske udruge obitelji poginulih i nestalih u Hrvatskoj, održano bogoslužje u sjećanje na Srbe poginule u toj akciji

Predsjednik udruge Čedomir Marić kazao je da se tim bogoslužjem obilježava uspomena na poginule u Medačkom džepu, kojih je, po njegovim riječima, bilo 88. Članovi udruge pokušavaju saznati sudbinu nestalih za koje smatraju da se još nalaze u registriranim ili nepoznatim grobnicama u Hrvatskoj, prenose beogradski elektronički mediji.

Marić je u izjavi novinarima pozvao srbijanske vlasti da, u suradnji s hrvatskim vladinim uredom za nestale osobe i drugim mjerodavnim ustanovama dviju zemalja, ubrzaju početak ekshumacija poznatih grobnica kako bi se rasvijetlila sudbina oko 2230 osoba srpske nacionalnosti.

Bogoslužju u Beogradu, kako se navodi, nazočilo je oko stotinu članova obitelji osoba stradalih tijekom akcije, pri čemu nije nazočio nitko od predstavnika srbijanskih vlasti. Hrvatska vojska i pripadnici MUP-a 9. rujna 1993. u akciji 'Medački džep' odbacili su srpskog agresora koji je s okupiranog područja danonoćno granatirao Gospić.