NAPAD NA ISLAMISTE

SAD ne želi Asada za saveznika

14.09.2014 u 18:45

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry u nedjelju je ponovno kazao da neće biti nikakvog koordiniranog dogovora sa službenim Damaskom o potencijalnim američkim udarima na Islamsku državu u Siriji, no kako će se učiniti sve da bi se izbjegli neplanirani incidenti

'Nećemo koordinirati zračnu kampanju sa Sirijom, no potrudit ćemo se spriječiti neplanirane incidente te osigurati da Sirijci ne poduzmu nešto zbog čega bi još više zažalili', rekao je Kerry u intervjuu za CBS.

Kerry je kazao kako neće biti koordiniranog djelovanja jer nije riječ o akciji koja se temelji na suradnji. Sirijski su dužnosnici nedavno kazali kako su skloni napadima na džihadiste, zajedničke neprijatelje, ali samo ako se ostvare koordinirano s Amerikancima.


SAD svakodnevno od 8. kolovoza bombardira Islamsku državu kako bi pomogao iračkim i kurdskim snagama da ponovno preuzmu inicijativu u borbama. Predsjednik Barack Obama prošli je tjedan odobrio zračne napade na Siriju gdje se nalazi zračna vojna baza Islamske države, no zasad se još nije prešlo s riječi na djela. Kerry je od srijede na turneji po regiji, a cilj mu je pridobiti što više istomišljenika u koaliciju koja bi se borila protiv džihadista.