PARLAMENTARNI IZBORI

Švedska: socijaldemokrati vode, uzlet krajnje desnice

14.09.2014 u 18:42

Bionic
Reading

Socijaldemokrati bi trebali pobijediti na parlamentarnim izborima koji se u nedjelju održavaju u Švedskoj, a četiri godine nakon ulaska u parlament krajnja bi desnica mogla zabilježiti povijesni korak naprijed, pokazale su izlazne ankete

Istraživanje instituta YouGov objavljeno četiri sata prije zatvaranja birališta pokazuje da socijaldemokrati osvajaju 29,6 posto glasova, što njihovog vođu Stefana Loeftvena (57) dovodi na premijersku funkciju.

Demokrati Švedske (krajnja desnica) po anketi bi trebali postati treća snaga u zemlji s 10,4 posto osvojenih glasova u odnosu na 5,7 posto koliko su osvojili prije četiri godine.

Takav rezultat osobni je uspjeh za predsjednika te stranke Jimmieja Lkessona (35). Napredak Demokrata Švedske podsjeća na sličan uzlet ekstremno desnih stranaka u drugim europskim zemljama poput primjerice Ukipa u Velikoj Britaniji, Nacionalne fronte u Francuskoj i danske Narodne stranke.

Anketa je pokazala da bi socijaldemokrati, Zeleni i Stranka ljevice mogli osvojiti ukupno 44,9 posto biračkih glasova, što znači da će prestići koaliciju desnog centra na vlasti, čije će četiri stranke osvojiti 29,3 posto glasova.

YouGov je istraživanje proveo u nedjelju na uzorku od 1.575 ispitanika.