'UNIŠTIT ĆEMO AGRESORE'

Sjeverna Koreja obilježava svoj 61. rođendan

09.09.2009 u 18:51

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja, suočena s međunarodnim pritiskom zbog nuklearnog programa, obilježila je u srijedu 61. obljetnicu uspostave komunističkog režima s obećanjem da će 'nemilosrdno uništiti američke imperijaliste' ako napadnu

Državna televizija puštala je domoljubne pjesme u kojima se poziva na vječnu odanost vođi Kimu Jongu Ilu za izgradnju 'raja' na Korejskom poluotoku, a glavne novine u zemlji objavile su dugačak uvodnik u kojem se obećava poraz svake američke agresije.

'Danas američki imperijalisti i drugi neprijatelji sve više bjesne u novoj ratnoj uroti cilj koje je ugušiti našu republiku svojim snagama', piše u uvodniku Rodong Sinmuna. Ako SAD napadne, Sjever će 'mobilizirati sve vojne snage i nemilosrdno uništiti agresore', dodaje se.

Novine su također pohvalile politiku Kima Jonga Ila 'vojska na prvom mjestu', zbog koje je veći dio rijetkih resursa osiromašene zemlje uložio u vojsku, koja ima 1,2 milijuna pripadnika i jedna je od najvećih u svijetu.

'Vojna moć je glavni dio narodne snage i ne možemo misliti o napretku naše zemlje bez moćna oružja', piše u uvodniku. Iskazujući svoje domoljublje, Sjevernokorejci su se uputili u srijedu na brežuljak Mansu u Pjongjangu kako bi položili cvijeće pred kip Kima Ila Sunga, preminulog političara i državnika i oca Kima Jonga Ila, dok su na ulicama i većim trgovima žene i djevojke odjevene u raznobojne tradicionalne haljine 'hanbok' plesale i pjevale.

Obljetnica osnutka komunističke države najveći je praznik u Sjevernoj Koreji, uz rođendan osnivača i oca režima, pokojnog Kima Jonga Ila.