PREDSJEDNIK PROGLASIO

U Gvatemali stanje 'katastrofalne gladi'

09.09.2009 u 18:42

Bionic
Reading

Gvatemalski predsjednik Alvaro Colom proglasio je u utorak navečer stanje 'katastrofalne gladi' od koje je smrtno stradalo 460 ljudi od početka godine u toj srednjoameričkoj državi, suočenoj s produženom sušom

'Odlučio sam proglasiti stanje katastrofalne gladi na cjelokupnu državnom području', izjavio je socijaldemokratski čelnik u govoru na radiju i televiziji. 'To će nam omogućiti pristup međunarodnim sredstvima i mobilizirati proračunske izvore s više lakoće', kazao je.

Po studiji ministarstva zdravstva, koju citira u utorak dnevnik El Periodico, 462 osobe, među kojima 54 djece, umrlo je od gladi od početka godine u Gvatemali. Većina je podrijetlom iz najsiromašnijih područja te zemlje koja graniči s Meksikom, u kojima polovica od 13 milijuna stanovnika živi u siromaštvu.

Glad je pojačana zbog uništavanja kulture kukuruza i graha, osnovnih namirnica pučanstva. Broj zaselaka s 15 do 20 nastamba kojima prijeti glad tako je više nego udvostručen između svibnja i početka kolovoza, povećavši se s 1901 na 4059, po studiji ministarstva za sigurnost prehrane objavljenoj 16. kolovoza.

Svjetski program za prehranu počeo je u utorak dijeliti 20 tona hranjivih pogača u 164 sela posebno pogođena glađu. Po podatcima UN-a 49 posto djece mlađe od pet godina pati od kronične neuhranjenosti u Gvatemali. To je najviša stopa u čitavoj Latinskoj Americi i jedna od najviših u svijetu.