UNATOČ MEĐUNARODNOJ OSUDI

Izrael gradi stanove i u istočnome Jeruzalemu

09.09.2009 u 16:47

Bionic
Reading

Izrael je odobrio gradnju 486 stanova u okupiranom istočnom Jeruzalemu, 48 sati pošto je najavio gradnju 455 stanova na Zapadnoj obali, unatoč osudi međunarodne zajednice i pozivu Bruxellesa na trenutačni prekid, prenijele su agencije u srijedu

'Ministarstvo stanovanja odobrilo je taj projekt u četvrti Pisgat Zeev', rekao je u srijedu za agenciju AFP dužnosnik izraelske uprave koji je želio ostati neimenovan. Izrael je natječaj za gradnju u istočnom Jeruzalemu raspisao i lani u jesen, ali ga je uprava poništila nezadovoljna ponuđenim cijenama.

Gradnja u istočnom Jeruzalemu najavljena je dva dana pošto je Izrael odobrio gradnju 455 stanova na okupiranoj Zapadnoj obali unatoč snažnim međunarodnim pritiscima. Švedsko predsjedništvo Europske unije pozvalo je u utorak Izrael da odmah prekine aktivnosti vezane uz gradnju jer su 'protuzakonite prema međunarodnom pravu i zapreka miru', prenijela je agencija dpa.

Ocjenjuje se da izraelski premijer Benjamin Netanyahu namjerava odobriti gradnju stotina novih stanova na okupiranim područjima prije nego što prihvati američke i palestinske zahtjeve za privremeno zamrzavanje gradnje. Takvu je izjavu za medije u petak dao i jedan izraelski dužnosnik.

Oko 300.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali, a više od 200.000 naselilo ih se u desetak četvrti u istočnom Jeruzalemu. Prekid širenja židovskih naselja za palestinsku vlast je preduvjet za nastavak mirovnih pregovora jer Palestinci buduću državu vide na Zapadnoj obali, istočnom Jeruzalemu i Pojasu Gaze.

Sva tri područja Izrael je osvojio ratom 1967., a iz Gaze se povukao 2005. Širenje izraelskih kolonija izazvalo je nezapamćenu nepetost između Izraela i Washingtona pošto je predsjednik Barack Obama pozvao Netanyahua da to zaustavi.

Posebni američki izaslanik George Mitchell trebao bi se ovog tjedna na Bliskom istoku s Netanyahuom dogovoriti o prestanku gradnje prije mogućega trojnog sastanka Netanyahua, Obame i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa krajem rujna na Općoj skupštini UN-a.