KRITIKE IZ BRUXELLESA

'Mimičin novi resor najmanje je profitabilan za Hrvatsku'

11.09.2014 u 09:36

Bionic
Reading

Hrvatski povjerenik Neven Mimica izrazio je zadovoljstvo dodijeljenim mu resorom međunarodne suradnje i razvoja u Europskoj komisiji, istaknuvši da je to vrlo važna djelatnost EU-a, jer sama Unija i njezine članice predstavljaju najvećeg donatora međunarodne pomoći u svijetu. Iz pozicije nacionalnih interesa, nešto su manje zadovoljni hrvatski europarlamentarci Andrej Plenković, Dubravka Šuica i Marijana Petir

Komentirajući novi resor Nevena Mimice, HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković, koji je u ponedjeljak izabran za predsjednika izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu, kaže da je hrvatska Vlada, prema njegovim saznanjima, nastojala lobirati za tri portfelja - promet, ribarstvo i međunarodnu razvojnu pomoć. Novi Mimičin resor, ocjenjuje Plenković, 'dobar je iz kuta gledišta vanjske politike EU-a, ali je najmanje relevantan za Hrvatsku'.

'To je vrlo relevantan portfelj za provedbu vanjske politike, s velikim proračunom. Uz ostvarivanje Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a, tu je i plemenita uloga Europske unije u pomaganju manje razvijenim područjima, ali je to najmanje profitabilan resor za Hrvatsku', kazao je Plenković za tportal.

U kontekstu poimanja 'reda veličina', objasnio je da su službeni Dublin i Bukurešt - prijestolnice zemalja usporedivih s Hrvatskom po broju stanovnika (Irska) i svježini članstva u EU (Rumunjska) - uspješno izlobirali lukrativne resore poljoprivrede i regionalne politike - sektora koji zajedno čine čak dvije trećine proračuna Europske unije.

Kao razlog zbog kojeg hrvatska Vlada nije polučila bolji rezultat, Plenković diplomatski navodi i činjenicu da je Hrvatska članica EU-a tek godinu dana.

Novu ulogu Nevena Mimice komentirala je i Marijana Petir (HSS), izrazivši nadu da će Mimica s većim žarom voditi resor međunarodne suradnje i razvoja nego što je to bio slučaj s njegovim dosadašnjim resorom.

'Kao povjerenik za zaštitu potrošača, bio je gotovo neprimjetan i nije polučio zapažen rezultat, a kao primjer navodim samo činjenicu da na naše tržište još uvijek stižu proizvodi lošije kakvoće od istih proizvoda na tržištima zapadnih zemalja', upozorila je Petir.

Napominje da je resor za regionalnu politiku i kohezijski razvoj, o kojem se špekuliralo da bi ga Mimica mogao dobiti, izuzetno značajan i ima proračun od 352 milijarde eura.

'Imajući u vidu to da je SDP-ova vlada zakazala upravo u području povlačenja sredstava iz fondova EU-a te da angažman gospodina Mimice u Europskoj komisiji do sada nije bio prepoznatljiv, vjerojatno u tome treba tražiti razloge zašto je ostao bez tog resora', zaključila je Petir.

Dubravka Šuica
(HDZ) ne propušta istaknuti da je obitelj europskih pučana (EPP) dobila većinu potpredsjedničkih i povjereničkih mjesta u Europskoj komisiji, kao i samog predsjednika EK Jean-Claudea Junckera.

'Nažalost, Hrvatskoj i hrvatskom povjereniku gospodinu Mimici, koji pripada obitelji europskih socijalista (S&D), dodijeljen je manje važan resor međunarodne suradnje i razvoja. Smatram da službeni Zagreb nije bio dovoljno utjecajan i uspješan prilikom lobiranja za resor hrvatskog povjerenika u Komisiji. Činjenica da se Europska unija brine i o razvoju tzv. trećih zemalja također je važna, međutim s aspekta Hrvatske kao nove članice EU-a bilo bi bolje kada bi hrvatski povjerenik upravljao resorom regionalnog razvoja, prometa ili na primjer ribarstva', ocijenila je Šuica.