POLITIČKA PORUKA KIJEVU

Plenković izabran za predsjednika Parlamentarnog odbora EU – Ukrajina

08.09.2014 u 18:39

Bionic
Reading

Na konstituirajućoj sjednici Izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu, hrvatski zastupnik Andrej Plenković je izabran za predsjednika Izaslanstva, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Prošlog tjedna na inicijativu zastupnika Plenkovića, upućen je zahtjev prema Konferenciji predsjednika Europskog parlamenta da se s obzirom na eskalaciju krize u Ukrajini datum konstituiranja Izaslanstva, koji je bio predviđen za 2. listopada o.g., premjesti na raniji termin. Prijedlog je prihvaćen od strane svih političkih skupina, te je konsituirajuća sjednica održana danas.

Uz zastupnika Plenkovića, kao predsjednika Izaslanstva izabrana su i dva potpredsjednika Tibor Szany (Mađarska) i Kaja Kallas (Estonija).

Plenković se zahvalio kolegama na ukazanom povjerenju. Istaknuo je kako se danas želi poslati jasna politička poruka kolegama u Kijevu da, kao novoizabrano Izaslanstvo, želimo iskazati solidarnost i da smo spremni podržati 'europski izbor' ukrajinskog naroda.

Podsjetivši na neprihvatljivost nelegalne i nelegitimne aneksije Krima, Plenković je osudio aktivnosti koje poduzimaju ruske postrojbe na području istoka Ukrajine, a koje prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine. Izrazio je žaljenje zbog gubitka više od 3000 života u dosadašnjem sukobu, te glede teške humanitarne situacije.

Plenković je podržao odluke Vijeća u cilju usvajanja daljnjih restriktivnih mjera u vezi tržišta kapitala, obrane, roba s dvojnom namjenom i osjetljive tehnologije. Dodao je kao za EU, eskalacija krize u Ukrajini predstavlja test vjerodostojnosti u pogledu vrijednosti, poštivanja međunarodnoga prava, vanjske, trgovinske, energetske i sigurnosne politike.

Dodao je kako EU treba nastaviti pomagati Ukrajini u njezinim reformskim naporima, posebice kroz ekonomske i financijske pakete u suradnji s drugim državama i međunarodnim financijskim organizacijama.

Plenković je podržao političku odluku da se ubrza ratifikacija Sporazuma o pridruživanju od strane Europskog parlamenta već sljedećeg tjedna u Strasbourgu čime će se stvoriti sveobuhvatni pravni, politički i gospodarski okvir za odnose s Ukrajinom.

Založio se za političko rješenje krize i pridržavanje dogovora o prekidu vatre koji može pridonijeti provedbi mirovnog plana predsjednika Porošenka. Najavio je spremnost članova Izaslanstva da sudjeluju u promatranju parlamentarnih izbora u Ukrajini koji su predviđeni za 26. listopada 2014, navodi se u priopćenju.