OBITELJ NA RUBU ŽIVACA

Iračkog novinara prisilili da se ispriča

19.12.2008 u 11:11

Bionic
Reading

Irački novinar koji je američkog predsjednika Georgea Busha gađao cipelama ispričao se iračkom premijeru Nuriu al-Malikiu što ga je osramotio pred cijelim svijetom, objavio je ured iračkog premijera

BAGDAD - TV reporter Muntazer al-Zaidi postao je slavan nakon što je Busha nazvao "psetom" i gađao ga cipelama na zajedničkoj konferenciji za novinare s Malikiem u nedjelju.

Jasin Majeed, Malikiev savjetnik za medije, izjavio je da je Zaidi premijeru poslao pismo isprike. "Zaidi je napisao da nema opravdanja za njegov gnjusni čin", rekao je Majeed. Po njegovim riječima, Zaidi je u pismu dodao: "Sjećam se ljeta 2005. godine kada sam vas intervjuirao i kada ste mi rekli "Uđite, ovo je vaš dom". Molim vas za očinski oprost".

Zaidijev brat, međutim, tvrdi da je nevjerojatno da se Muntazer ispričao premijeru.

'Ta informacija je potpuno neistinita. To je laž. Muntazer je moj brat i odlično ga poznajem. On se ne ispričava', kaže Uday al-Zaidi. Ukoliko se to ipak dogodilo, napominje Uday, 'onda je to bilo pod pritiskom'.

Još uvijek se ne zna gdje je Zaidi, koji je postao slavan među onima koji Busha optužuju za smrt tisuća Iračana. Obitelj tvrdi da mu je slomljena ruka te da je pretrpio druge brojne ozljede nakon što su ga iz dvorane silom izvukli irački policajci i američki tajni agenti. Prema tvrdnjama obitelji, nalazi se u bolnici u strogo čuvanoj Zelenoj zoni u Bagdadu.

U aktualnoj borbi 'Davida protiv Golijata' svoju šansu vide i odvjetnici. Njih više od tisuću prijavilo se da besplatno brani novinara. Jedan Egipćanin ponudio mu je 20-godišnju kćer za nevjestu, a širom zemlje održavaju se svakodnevni prosvjedi sa zahtjevom da se al-Zaidi pusti na slobodu.