ZBOG IZRAELSKIH NAPADA

UN: U Gazi 108.000 Palestinaca ostalo bez doma

02.09.2014 u 19:32

Bionic
Reading

Više od 108.000 Palestinaca ostalo je bez domova u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, izvijestio je UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih poslova

Oko 18.000 stambenih jedinica ili oko 13 posto kućanstava u Pojasu Gaze uništeno je ili je teško oštećeno u bombardiranju je tijekom sedmotjednog sukoba. 'Organizacije na terenu izvijestile su da su razmjeri uništenja bez presedana', kazao je glasnogovornik UN-ova ureda Jens Laerke.

Uništavanje stambenih jedinica povećalo je manjak stambenog prostora u Pojasu Gaze jer ih je i prije početka napada nedostajalo 71.000. 'Mnogi su otprije živjeli u prenapučenim zgradama ili u neodgovarajućim uvjetima', rekao je Laerke, dodavši kako je znatno oštećena i infrastruktura poput vodovoda i električne mreže.

Samo deset posto stanovništva Gaze svakodnevno ima pristup vodi, a električna energija dostupna je dnevno samo šest sati, izvijestila je UN-ova agencija. I popravci su otežani s ozbirom na činjenicu da je u izraelskim napadima smrtno stradalo ili je teže ozlijeđeno puno vodoinstalatera i električara.

Izraelska ofenziva na Gazu počela je 8. srpnja. Njezin je cilj bio uništiti mrežu tunela i obustaviti raketiranje iz Pojasa Gaze. U pedesetodnevnom sukobu smrtno je stradalo više od 2130 Palestinaca, većinom civila i 69 Izraelaca, većinom vojnika.