PREMIJERKA U ODLASKU

Bratušek sebe nominirala za posao u Europskoj komisiji

01.09.2014 u 17:43

Bionic
Reading

Slovenska premijerka Alenka Bratušek odlazi s dužnosti, ali će po svoj će prilici postati povjerenica u novoj Europskoj komisiji koju sastavlja Jean Claude Juncker iako tim rješenjem nije zadovoljan mandatar nove vlade Miro Cerar, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Bratušek i njena stara vlada obavljaju tekuće poslove sve do imenovanja i potvrde u parlamentu novog Cerarova vladinog kabineta. To bi moglo potrajati koji tjedan, a odmah nakon toga njen mandat na kojemu je provela godinu i pol dana prestaje.

Slovenski mediji navode da se je Juncker već odlučio za Bratušek kao povjerenicu u svojoj Komisiji iako mu je iz Slovenije službeno bilo ponuđeno još dvoje kandidata, i to ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i europarlamentarka Tanja Fajon. Bratušek je u nedjelju nakon povratka iz Bruxellesa, gdje je još uvijek u funkciji najviše predstavnice izvršne vlasti predstavljala Sloveniju na summitu EU-a, rekla da je kolegama u Europi predstavila vrlo dobre rezultate o gospodarskom rastu Slovenije od prošle godine, kada je stupila na dužnost.

Ona je zanijekala vijesti da joj je položaj u Komisiji već osiguran, rekavši da od Junckera koji se o sastavu komisije odlučuje nije dobila nikakva jamstva, no dodala je da bi Slovenija u novoj Komisiji mogla dobiti neki od jačih resora, primjerice mjesto povjerenika za proračun ili neki gospodarski resor, što su područja koja najbolje odgovaraju njenom profilu.

Mediji međutim navode da se je Juncker već odlučio za Bratušek koja je od svih kandidata koje mu je Slovenija nudila bila na najvišoj izvršnoj funkciji, te da bi ona čak mogla postati potpredsjednica nove Komisije. Njena je slaba strana u kandidaturi, navode mediji, slabo poznavanje engleskog, ali je jaka karta to što je žena, a Juncker u Komisiji želi što više pripadnica ljepšega spola.

Izabrani predsjednik nove slovenske vlade Miro Cerar prošlog je tjedna u dva navrata telefonski razgovarao s Junckerom, podržavši kandidature Erjavca i Fajon čije je stranke, Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) i Socijalne demokrate (SD) uključio u svoju buduću vladu, ali ne i kandidaturu Alenke Bratušek, čiju stranku nije uzeo u vladu, te ocijenio etički spornim da je vlada Bratušek za članstvo u budućoj Komisiji predložila predsjednicu vlade u odlasku, a da ga pritom nije konzultirala.

Cerar je ranije predlagao da u Europskoj komisiji kao povjerenik iz Slovenije ostane Janez Potočnik koji je u Barrosovoj Komisiji bio puna dva mandata, odnosno deset godina.