41 JOJ JE GODINA TEK

Strelovit uspon bivše komunistice na vrh Europe

02.09.2014 u 09:50

Bionic
Reading

Izbor bivše komunistice Federice Mogherini na dužnost visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, funkciju na kojoj nasljeđuje englesku barunicu Catherine Ashton, do prije nepuna dva mjeseca bio je gotovo nezamisliv. No europskoj nomenklaturi usfalilo je žena, a talijanski premijer Matteo Renzi, nova uzdanica europske ljevice, za šeficu europske diplomacije nominirao je 41-godišnju Rimljanku bez mrlje u kratkoj ministarskoj karijeri

Federica Mogherini u talijanski parlament izabrana je 2008., a početkom godine ušla je u vladu najmlađeg talijanskog premijera, 39-godišnjeg Renzija, kao najmlađa osoba na čelu ministarstva vanjskih poslova u povijesti Italije - izuzev grofa Galeazza Ciana, ali se on kao 'Mussolinijev zet' praktički ne računa. Njezina prva politička ljubav bili su mladi komunisti, a u vrh talijanske Demokratske stranke, koja je uvjerljivom pobjedom na EU izborima u svibnju postala predvodnica europske ljevice, ušla je 2007. godine.

Komunističku prošlost sad joj zamjeraju pojedine države srednje i istočne Europe; prošle subote, predsjednica Litve Dalia Grybauskaite bila je suzdržana prilikom izglasavanja podrške Federici Mogherini, koju ne smatraju dovoljno iskusnom za zahtjevnu zadaću oblikovanja i provedbe jedinstvene vanjske politike EU-a, ali i previše mekanom prema Rusiji. Situaciju dodatno komplicira talijanska ovisnost o ruskom plinu.

Napad na Putina

U svom nastupnom intervjuu za milanski list Corriera della Sera, Federica Mogherini nastojala je odagnati takva strahovanja. 'Trenutačno Kremlj djeluje protivno interesima vlastitog naroda', rekla je talijanska šefica diplomacije, koja će novu europsku dužnost preuzeti zajedno s budućim kolegama iz Europske komisije, čiji se sastav još uvijek bira, nakon potvrde Europskog parlamenta.

'Putin nikad nije poštovao ono na što se obvezao u nekoliko situacija, u Genevi, u Normandiji, u Berlinu. Propustio je šansu da preokrene stvari utjecajem na separatiste nakon obaranja malezijskog zrakoplova. Ogromna je razlika između preuzetih obveza i konkretnih akcija', rekla je Mogherini u intervjuu koji Reuters ocjenjuje neuobičajeno otvorenim.

Na konferenciji za novinare na EU summitu Mogherini je podsjetila da je prvo otišla u Kijev, a tek potom u Moskvu u okviru 'koordiniranih nastojanja' sa šeficom europske diplomacije u odlasku Catherine Ashton i drugim ministrima vanjskih poslova da se postigne mir.

Na primjedbu o nedovoljnom iskustvu odgovorila je da je u vanjsku politiku uključena već dva desetljeća - bilo kroz djelovanje skupina civilnog društva ili kao članica parlamentarnog vanjskopolitičkog odbora.

'Dob je jedna od onih stvari koje ne možete promijeniti', rekla je dodajući da sa 41 godinom više i nije tako mlada.

'Tješi me da su od mene mlađi i talijanski premijer, kao i neki drugi europski čelnici... Postoji nova generacija europskih lidera i mi moramo odgovarati i predstavljati cijelu Europu', navela je. Podsjetimo, estonski premijer Taavi Roivas ima 34, a austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz tek je navršio 28 godina.

Diplomski rad: Politički islam

Federica Mogherini izabrana je na visoku europsku dužnost paralelno s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, koji postaje predsjednik Europskog vijeća, čime je u vrhu EU institucija postignuta svojevrsna ravnoteža - spolna, politička i zemljopisna. No za razliku od Tuska i barunice Ashton, koji se ne diče znanjem stranih jezika, Mogherini uz materinji talijanski govori francuski i engleski, a služi se i španjolskim. Na rimskom sveučilištu La Sapienza obranila je diplomski rad iz političkih znanosti na temu političkog islama, a bila je članica nekoliko organizacija i think-tankova, uključujući američki German Marshall Fund.

U ranoj mladosti, kao 15-godišnjakinja, priključila se Federaciji mladih komunista Italije, a sa 23 godine, nakon raspada Komunističke partije Italije i transformacije u socijaldemokratsku stranku, postala je članicom Mladih ljevičara. Potom je ušla u Nacionalno vijeće Lijevih demokrata (DS), gdje je zadužena za međunarodne pokrete i stranke, uključujući Irak, Afganistan i mirovni proces na Bliskom istoku. Održavala je veze sa Strankom europskih socijalista, Socijalističkom internacionalom i njihovim članicama. Također, bila je povezana s američkom Demokratskom strankom.

Federica Mogherini udana je i majka dvije kćeri u dobi od četiri i devet godina.