PODJELE U EU

Slovački premijer oštro protiv novih sankcija Rusiji

31.08.2014 u 13:18

Bionic
Reading

Slovački premijer Robert Fico kritizirao je sankcije Europske unije protiv Rusije nazvavši ih 'besmislenim i kontraproduktivnim' i zaprijetio je da će uložiti veto na dodatne mjere, što je pokazalo unutarnje podjele u EU-u glede stajališta prema Moskvi

'Smatram da su sankcije besmislene i kontraproduktivne', rekao je Fico novinarima u nedjelju rano ujutro nakon summita EU-a u Bruxellesu.

'Nema smisla nametati nove sankcije dok ne vidimo koji je učinak već nametnutih sankcija', kazao je.

Čelnici Europske unije zadužili su Europsku komisiju da pripremi prijedloge za nove sankcije protiv Rusije zbog njezinih akcija u Ukrajini u roku od tjedan dana, ali nisu rekli kada bi one mogle biti provedene.

'Vijeće je spremno donijeti nove mjere u svjetlu eskalacije sukoba u Ukrajini', izjavio je predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy na konferenciji za novinare. Komisija treba pripremiti nove mjere u roku od sedam dana, a onda se o tome trebaju očitovati zemlje članice.

'Bila je to duga rasprava, u kojoj je svatko imao nešto za reći', rekao je nakon summita hrvatski premijer Zoran Milanović.

Međutim, Fico, čija se zemlja ranije otvoreno protivila sankcijama protiv Rusije o kojoj ovisi zbog opskrbe prirodnim plinom, rekao je da će se boriti protiv sankcija koje bi naštetile gospodarskom rastu Slovačke.

'Zadržavam pravo ulaganja veta na sankcije koje bi naštetile nacionalnim interesima Slovačke', istaknuo je.

Sankcijama se protivi i Srbija

'Srbijanska vlada ne razmišlja o uvođenju sankcija Rusiji i s tim smo stajalištem jasno upoznali sve naše partnere na Zapadu', izjavio je srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić.

'Zalažemo se za suverenitet i integritet svake članice UN i naravno da kao vlada Srbije ne razmišljamo o uvođenju sankcija (Rusiji) i to smo jasno prenijeli svim našim partnerima na Zapadu', rekao je Gašić naglasivši kako to znači da se o sankcijama 'uopće ne raspravlja na bilo kojem forumu'. 'Srbija je jako vezana za Rusku Federaciju, Srbija ima jako dobre i prijateljske i ekonomske odnose s Rusijom i naprosto ne vidimo razlog da uopće o tome razmišljamo i jako mi je drago kada i od ruskih dužnosnika dobijamo potvrdu o ispravnosti našeg stajališta', rekao je Gašić.