IVAN JAKOVČIĆ

'Odabrao sam Srbiju jer mogu napraviti iskorak'

01.09.2014 u 08:49

Bionic
Reading

Ivan Jakovčić (IDS/ALDE), jedini hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu koji je izabrao biti članom delegacije Europske unije za odnose sa Srbijom, iako je i on tek zamjenik, kaže da mu je osnovna misao vodilja pri odabiru bila da bude u odboru gdje se može ostvariti napredak, napraviti iskorak

Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa zemljama izvan Europske unije, formiraju zajedničke parlamentarne odbore na kojima se bistre problemi na putu zemlje u Europsku uniju. Također, zastupnici, članovi zajedničkog parlamentarnog odbora, najveći su lobisti zemlje kandidata unutar Europskog parlamenta, barem je tako bilo u hrvatskom slučaju.

Uglavnom, za razliku od Srbije, čak pet hrvatskih eurozastupnika poželjelo je biti članovima zajedničkog parlamentarnog odbora Europske unije BiH i Kosova.
Jakovčić kaže da se pri odabiru vodio mišlju da bude u odborima za zemlje iz regije i to za one zemlje koje će u tom razdoblju moći najviše napredovati, doći pred vrata Europske unije, a to su Srbija, Crna Gora i Albanija.

'Kao liberali, članovi ALDE, Jozo Radoš (HNS) i ja samo se dogovorili da on pokrije Crnu Goru i BiH, a ja Srbiju i Albaniju', objasio je Jakovčić.

Iako je zamjenik za Srbiju, siguran je da će i u tom odboru imati dosta prilika sudjelovati u radu. Jakovčić je ambiciozno krenuo i već je posjetio srpskog premijera Aleksandra Vučića i crnogorskog Mila Đukanovića i obećao im pomoć, a uskoro će se sastati i s albanskim političarima.

'Bosna i Hercegovina je politički zanimljiva zemlja Hrvatskoj; naravno, Hrvati su u toj zemlji jedna od tri sastavne komponente, pa ne čudi veliki interes hrvatskih političara za tu zemlju, ali ne vjerujem da će se u BiH tijekom sljedećih pet godina mnogo toga dogoditi u procesu približavanja EU', navodi eurozastupnik.

Zbog toga se nije želio baviti tom zemljom jer, kako kaže, nije on ministar vanjskih poslova, već kao eurozastupnik želi pridonijeti europeizaciji odnosa u tim zemljama, a očito misli da će to biti lakše u Albaniji i Srbiji, nego u BiH.